aA
Latvijos premjero Einaro Repšės bandymas pilotuoti karinių oro pajėgų straigtasparnį, kuriuo skrido vizito į Latviją atvykęs Lietuvos prezidentas Rolandas Paksas, išgąsdino abiejų šalių atstovus. Pasak dienraščio "Lietuvos žinios", minėtas skrydis įvyko ketvirtadienį, kai Latvijos premjeras ir Lietuvos prezidentas skrido iš Rygos į Ikškilės miestelį.
Einaras Repšė
Einaras Repšė
© ELTA
Skrydžio metu Latvijos premjeras netikėtai panoro pavaldyti sraigtasparnį.

"E.Repšės pilotuojamas sraigtasparnis skrido taip žemai, jog, pasak prezidento patarėjo užsienio politikos klausimais Alvydo Medalinsko, galėjai mirkyti kojas ežeruose ar skinti kankorėžius nuo pušų šakų. Nemažai sraigtasparnyje sėdinčių lietuvių ir latvių įsikabino vienas į kitą, ne vienam žliaugė prakaitas", - rašo "Lietuvos žinios".

E.Repšė taip pat sraigtasparnį pilotavo ir skrendant iš Ikšilės į šalia Rygos esantį Pinkių miestelį. Pasak dienraščio, žinodami, jog prie šturvalo vėl sės Latvijos premjeras, kai kurie delegacijos nariai, tarp jų ir Latvijos ambasadorė Lietuvoje Maira Mora, atsisakė skristi.

"E.Repšės "žaidimai" įspūdžio nepadarė vieninteliam prezidentui R.Paksui.Akrobatinio skraidymo meistras ramiai stebėjo Latvijos politiko bandymus", - rašo dienraštis.

R.Paksas Latvijoje dalyvavo šeštadienį prasidėjusio referendumo dėl šios šalies stojimo į Europos Sąjungą kampanijoje.

Pats R.Paksas taip pat yra skraidinęs užsienio svečius. Balandį dviviečiu akrobatiniu lėktuvu "Jak 52" jis paskraidino Europos Komisijos įgaliotinį plėtrai Gunterį Verheugeną (Giunterį Ferhoigeną), kuris ne tik patyrė "mirties kilpą", bet ir turėjo paprakaituoti dėl skrydžio metu netikėtai atsidariusio lėktuvo kabinos gaubto.

R.Paksas sovietmečiu buvo Sovietų Sąjungos akrobatinio skraidymo rinktinės, Lietuvos aukštojo pilotažo rinktinės narys.

Rinkimų kampanijoje R.Paksas intensyviai išnaudojo savo, kaip profesionalaus lakūno, įvaizdį. Savo rinkimų kampaniją jis vainikavo savo ir dar dviejų lakūnų akrobatų kolektyviniu skrydžiu po tiltu per Neries upę. Toks skrydis buvo pirmasis pasaulio akrobatinio skraidymo istorijoje.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.