aA
Dėl JAV Rytinę pakrantę užgriuvusio uragano "Izabelė" dvi pastarąsias dienas nedirbo Lietuvos ambasados Vašingtone darbuotojai, o kai kuriems JAV viešintiems lietuviams teko slėptis nuo uragano namų rūsiuose, tačiau niekas nenukentėjo.
Uraganas "Isabel"
Uraganas "Isabel"
© EPA-ELTA
JAV Rytų pakrantę ankstyvą penktadienio rytą nusiaubęs uraganas padarė žalos už maždaug vieną milijardą dolerių ir dėl jo žuvo mažiausiai septyniolika žmonių, bet tarp žuvusiųjų lietuviškų pavardžių nėra.

Remdamasis Lietuvos ambasadoriumi JAV Vygaudu Ušacku dienraštis "Kauno diena" šeštadienį praneša, jog, pirminiais duomenimis, lietuviai nuo uragano nenukentėjo.

"Kauno diena" susiekė su keliais JAV viešinčiais lietuviais, patyrusiais uragano šėlsmą.

Pasak dienraščio, didelių nuostolių nepatyrė ir ambasada.

Lietuvos ambasados patarėjas Renatas Norkus dienraščiui "Lietuvos rytas" teigė, kad atstovybėje netgi nebuvo dingusi elektra, nors milijonams rytinių valstijų gyventojų jos tiekimas buvo nutrūkęs. Tačiau elektra buvo dingusi kai kurių diplomatų namuose.

Lietuvos ambasados darbuotojai iš ambasados išvyko ketvirtadienio popietę, kai uraganas artėjo prie Vašingtono.

"Dar prieš uraganą rengėmės stichijai. Sandariai uždarėme langus. Pats kieme surinkau visus daiktus, į garažus pastatėme automobilius", - pasakojo dienraščiui Vašingtone reziduojantis Lietuvos ambasadorius.

Anot "Amerikos balso", Vašingtonas penktadienį buvo pavirtęs liūties merkiamu ir vėjo košiamu vaiduoklišku miestu.

Dauguma Kongreso narių prieš audrą išvyko iš miesto. Buvo uždarytas Vašingtono metropolitenas, nevažinėjo autobusai, o "Amtrak" sustabdė traukinių eismą į pietus nuo Vašingtono.

"Izabelės" vėjų greitis audrai priartėjus prie Šiaurės Karolinos pakrantės siekė 160 km per valandą. Iš viso dėl šios audros be elektros liko mažiausiai 2,7 mln. šeimų, o beveik ketvirtadalis milijono žmonių turėjo pasitraukti iš savo namų.

Nors "Izabelė" šiek tiek susilpnėjo, ji tebėra labai pavojinga. Didelę grėsmę kelia potvyniai, ypač kalnuotose Virdžinijos ir Vakarų Virdžinijos dalyse, kur per audras dažnai kyla staigūs potvyniai.

Nepaprastoji padėtis paskelbta Šiaurės Karolinoje, Virdžinijoje, Vašingtone, Merilende, Vakarų Virdžinijoje, Delavere, Pensilvanijoje ir Niū Džersyje. Visame regione įrengti laikini prieglobsčiai, uždarytos mokyklos.

JAV ambasadorius paragino nuo uragano nukentėjusius Lietuvos piliečius kreiptis į ambasadą. Įprastu režimu ambasada ketina pradėti dirbti nuo kitos savaitės.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.