aA
Maroko teismas ketvirtadienį nuteisė vieną prancūzą kalėti iki gyvos galvos - bausmė paskirta vadovaujantis kovos su terorizmu įstatymu, kuris buvo priimtas po islamistų savižudžių gegužės mėnesį Kasablankoje surengtų išpuolių.
Prokurorai reikalavo skirti mirties bausmę į islamą atsivertusiam 32 metų Pierre'ui Robert'ui (Pjerui Roberui) ir dar penkiems bendrininkams iš 33 teisiamų asmenų, kurie kaltinami planavę teroro atakas ir organizavę bei dalyvavę ginklų bandymuose Maroke.

Kai teisėjas skelbė nuosprendį, šviesiaplaukis ir mėlynakis P.Robert'as, kuris per teismą tvirtino buvęs Prancūzijos šnipu, išliko ramus, nors kiti kaltinamieji mosavo kumščiais ir šaukė "Allahu Akbar" (Dievas yra didesnis).

"Džiaugiamės bent tuo, kad jam nebuvo skirta mirties bausmė", - žurnalistams sakė prancūzo advokatas ir pridūrė, kad gynyba šį verdiktą apskųs apeliaciniam teismui.

Kalėti iki gyvos galvos buvo nuteisti dar du asmenys. Kitam teisiamajam už kenkimą valstybės saugumui, nusikalstamą susimokymą ir ginklų laikymą skirta 30 metų laivės atėmimo bausmė. Kiti buvo nuteisti baudomis nuo trijų mėnesių iki 20 metų nelaisvės. Vienas vyras buvo išteisintas. Mirties bausmės šioje byloje Maroko teismas niekam neskyrė.

Naudotais automobiliais prekiavęs prancūzas buvo suimtas praėjus keturioms savaitėms po gegužės 16 dieną Kasablankoje nugriaudėjusių sprogimų, per kuriuos žuvo 33 žmonės ir 12 savižudžių. Jam buvo pateikti kaltinimai verbavus žmones į ekstremistinį islamistų judėjimą "Salafitų džihadas". Tačiau P.Robert'as nebuvo kaltinamas tiesiogiai dalyvavęs šiose atakose, už kurias rugpjūčio mėnesį keturi asmenys jau buvo nuteisti mirties bausme.

Per teismą P.Robert'as sakė, kad Prancūzijos žvalgybos tarnybos pasamdė jį šnipinėti islamistų tinklus Maroke ir Alžyre, tačiau Paryžius paneigė jo tvirtinimus.

Nuteistasis prancūzas vedęs marokietę ir įsikūręs šiauriniame Tanžero mieste, Maroke gyveno nuo 1996 metų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.