aA
Buvęs Jungtinių Tautų (JT) vyriausiasis ginklų inspektorius Hansas Blixas (Hansas Bliksas) ketvirtadienį griežtai kritikavo propagandinius triukus, būdingus JAV ir Didžiosios Britanijos teiginiams dėl Irako ginkluotės, kurie buvo pasitelkti siekiant pateisinti karą su Sadamu Huseinu.
Hansas Blixas
Hansas Blixas
© EPA-ELTA
H.Blixas, kuris šią savaitę sakė manąs, jog Irakas savo masinio naikinimo ginklus likvidavo prieš 10 metų, BBC radijui teigė, kad Vašingtonas ir Londonas "pervertino" žvalgybos informaciją apie Bagdado ginklų programas.

Lygindamas JAV ir Didžiąją Britaniją su viduramžių raganų medžiotojais jis sakė, kad jų įsitikinimas rėmėsi įrodymais, kuriais vėliau buvo suabejota ir tarp kurių buvo suklastoti dokumentai apie numanomus mėginimus nusipirkti urano branduoliniams ginklams.

"Viduramžiais, kai žmonės tikėjo, jog raganos egzistuoja, jie jų ir rasdavo. Tai truputį rizikinga", - sakė H.Blixas, kurio inspektoriai Irake dirbo vos kelis mėnesius ir turėjo išvykti kovą, prieš pat karo pradžią.

Pasak H.Blixo, prieš karą paskelbtas britų dosjė dėl Irako ginklų "leido skaitytojui padaryti tokias išvadas, kurios reiškė kiek daugiau", nei buvo iš tikrųjų.

"Tam tikra prasme dėl to kalta propagandos kultūra. Reklamuotojai reklamuoja šaldytuvus tokiais teiginiais, kuriais mes ne visai tikime, tačiau viliamės, kad vyriausybės bus rimtesnės ir labiau patikimos", - sakė jis.

Britų premjeras Tony Blairas (Tonis Bleras) argumentuodamas savo sprendimą paremti JAV invaziją į Iraką, labiausiai rėmėsi numanoma S. Huseino ginklų programa.

Tačiau nuo to laiko, kai jis buvo nuverstas, praėjo jau penki mėnesiai, o jokių draudžiamų ginklų Irake nerasta.

JAV prezidentas George'as W.Bushas (Džordžas V.Bušas) ir T.Blairas yra sakę, kad paieškai prireiks laiko ir kad įrodymai galiausiai bus surasti.

"Kantrybės, kurią dabar prašo parodyti jų atžvilgiu, mums jie nenorėjo demonstruoti ", - sakė H.Blixas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.