aA
Vyriausybė tiria teisinį mechanizmą, padedantį abejotinais būdais sklypus įsigijusiems žemvaldžiams formaliai atsisakyti savo nuosavybės, sudarant fiktyvias mainų sutartis.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė
© ELTA
"Dabar mes gilinamės, kuo remiantis žemės sklypų mainų sutartys sudaromos. Kai tai išsiaiškinsime, iš karto mėginsime taisyti padėtį. Seimo prašysime, jeigu reikės keisti įstatymą, tai padaryti skubos tvarka. Jeigu teks taisyti žemės ūkio ministro įsakymą ar kitus poįstatyminius aktus, tai padarysime irgi greitai", - ketvirtadienį Seime per Vyriausybės valandą parlamentarus informavo finansų ministrė Dalia Grybauskaitė.

Šią savaitę žiniasklaida pranešė, kad pastaruoju metu padaugėjo atvejų, kada žemės sklypai yra mainomi į pagal vertę nelygiaverčius daiktus: muzikos instrumentus, motorolerius, buities apyvokos techniką, žemės ūkio produktus.

Teigiama, kad tokiu būdu nuosavybę bando formaliai atsikratyti tie žemės turėtojai, kurie ją įsigijo apeinant įstatymus ar kitais abejotinais būdais.

Notarai tokias mainų sutartis tvirtina, nes jas sudaryti leidžia Žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo laikinasis įstatymas.

STT šiuo metu atlieka 14 ikiteisminių tyrimų susijusių su žemės reformos eiga. Jose įtarimai pateikti šešiems asmenims, laikinai apribotos nuosavybės teisės į 59 sklypus, atsistatydino arba buvo atleisti iš užimamų pareigų bei nubausti drausminėmis nuobaudomis 25 valstybės tarnautojai ir pareigūnai. Premjero sudaryta darbo grupė, patikrinusi dešimties apskričių viršininkų administracijų pareigūnus, iki rugsėjo pradžios jau nustatė 1026 tarnautojus, kurie toliau bus tikrinami dėl žemės sklypų įsigijimo teisėtumo.

Skandalas dėl žemėtvarkos valdininkų piktnaudžiavimo dalijant sklypus kilo birželio pradžioje.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.