aA
Europos Komisija (EK) trečiadienį atmetė pasiūlymus sumažinti jos narių skaičių ir pirmuoju šūviu nusitaikė į greitai prasidėsiančią ES valstybių narių konstitucinę konferenciją. Šioje Tarpvyriausybinėje konferencijoje (TVK), kuri Romoje prasideda spalio 4 dieną, bus svarstomas Europos konstitucijos tekstas, kurį parengė buvusio Prancūzijos prezidento Valery Giscard'o d'Estaingo (Valeri Žiskaro Desteno) vadovaujamas Konventas.
ES Konstitucijos projektas
ES Konstitucijos projektas
© EPA-ELTA
Savo pasiūlymuose konferencijai EK paragino išplėsti sritis, kuriuose sprendimai būtų priimami kvalifikuotos daugumos balsavimu, nors kai kurios valstybės narės, ypač Britanija, labai nenori prarasti veto teisę svarbiose politikos srityse.

Ji taip pat rekomendavo suteikti daugiau ekonominių galių euro zonos šalims ir pabrėžė, kad šioje TVK visos valstybės narės turėtų paskutinį kartą vieningai susitarti dėl ES pamatinių sutarčių pakeitimų.

"Kai kurie konstitucijos projekto aspektai aiškiai rodo, kad pasiektas rezultatas yra negalutinis ir nepakankamas", - sakoma oficialioje Komisijos nuomonėje, išsiuntinėtoje valstybėms narėms prieš TVK.

Europos Komisija nebalsuos dėl konstitucijos, kurią rengia ir ratifikuoja valstybės narės. Tačiau vykdomoji ES institucija yra labai suinteresuota derybų rezultatais bei daro joms didelę įtaką.

Komisija trečiadienį suskubo paneigti, jog atnaujina diskusijas dėl jau sutarto V.Giscard'o d'Estaing'o teksto.

Tačiau Europos Parlamentui Konvente atstovavęs britas Andrew Duffas (Endrius Dafas) sakė, kad Komisija įsivėlė į pavojingą žaidimą. "Mėginant TVK pakeisti bet kurį esminį Konvento rekomendacijų elementą galima ją iš viso sužlugdyti", - įspėjo jis.

Europos Komisijos pirmininkas Romano Prodi (Romanas Prodis) teigė, kad Konvento pasiūlymas ES vykdomąją instituciją nuo kitų metų gegužės formuoti iš 15 balso teisę turinčių ir 10 jos neturinčių narių bus neveiksmingas. Komisijoje kiekviena narė turi išsaugoti po vieną visateisį atstovą, teigė R.Prodi per spaudos konferenciją. "Jei atsisakysime visų narių lygybės principo, sunaikinsime kolektyvinę atsakomybę", - teigė jis.

"Nėra jokio pagrindo manyti, kad 25 ar daugiau narių Komisija tikrai bus neveiksminga. Daugelyje nacionalinių vyriausybių daugiau ministrų. Viskas priklauso nuo to, kaip organizuojamas jų darbas", - pridūrė R.Prodi.

Komisija pasiūlė, kad ateityje konkrečią politikos sritį, kaip užsienio reikalai ar ekonomika, imtųsi kuruoti grupė komisarų, ir taip būtų sumažinta visos institucijos našta.

Kalbėdamas apie sprendimų priėmimą kvalifikuota dauguma, ES komisaras portugalas Antonio Vitorino (Antoniju Vitorinu sakė: "Nacionalinio veto teisė suparalyžiuos išsiplėtusią Sąjungą". "Šalių varžytinėse niekada nepriimami geri Europos sprendimai. Daugumos balsavimas yra itin svarbus kitam derybų dėl biudžeto etapui", - sakė jis.

Birželį pateiktas konstitucijos tekstas nuvylė Europos integracijos entuziastus, kurie norėjo apskritai panaikinti šalių veto teisę. Tačiau jau vien Britanija pareiškė, kad nepasirašys naujos ES konstitucijos, jei ji peržengs "raudonas linijas" - įskaitant teisę vetuoti sprendimus dėl mokesčių, socialinės apsaugos, gynybos ir užsienio reikalų.

Komisija taip pat siekė sustiprinti savo vaidmenį ekonomikos politikoje - vienoje jautriausių rengiamos konstitucijos sričių, ypač po švedų sprendimo atmesti pasiūlymą šaliai įsivesti eurą. Stoti į vieningos valiutos zoną taip pat atsisako Britanija bei Danija.

Komisija pasiūlė, kad euro zonos šalių finansų ministrai turėtų savarankiškai priimti sprendimus, be "neprisijungusių" valstybių atstovų. Kai kurie kritikai mano, jog tai slidus žingsnis į "dviejų greičių" Europos kūrimą.

Dabar ES pirmininkaujanti Italija siekia baigti derybas dėl konstitucijos projekto iki šių metų pabaigos, kai baigiasi numatytas terminas. Tačiau daugelis abejoja, ar pavyks tai padaryti, Komisijai pradėjus siūlyti pataisas ir pačiame įkarštyje vykstant vyriausybių deryboms.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.