aA
Prezidentas Rolandas Paksas ketvirtadienį Rygoje pareiškė, kad Lietuvos žmonės sunkiai įsivaizduoja, jog Latvija galėtų likti už Europos Sąjungos ribų.
R. Paksas
R. Paksas
© ELTA
"Žinodamas, kad tai labai didelis išbandymas latvių tautai, atvykau palaikyti jūsų šiuo istoriniu momentu. Lietuvos žmonės sunkiai įsivaizduoja situaciją, jei Latvija liktų už ES ribų", - sakė R.Paksas susitikime su Latvijos prezidente Vaira Vyke-Freiberga.

Susitikime R.Paksas pabrėžė, kad Latvijai tenka "garbinga misija" užbaigti trijų Baltijos valstybių kelią į ES, pranešė Lietuvos prezidento spaudos tarnyba.

"Trims Baltijos šalims labai svarbu būti Europos Sąjungoje, tad Lietuva suinteresuota, kad referendumas Latvijoje pasibaigtų sėkmingai," - pažymėjo R.Paksas. V.Vykė-Freiberga sakė tikinti, kad Latvijos žmonės apsispręs "teisingai".

R.Paksas sakė neabejojantis dėl teigiamų šeštadienį vyksiančio euroreferendumo rezultatų. Susitikime Lietuvos ir Latvijos prezidentai sutarė, kad Baltijos šalims svarbu glaudžiai bendradarbiauti, vystyti regiono infrastruktūrinius projektus.

"Reikia pasiekti, kad būtų teikiamas reikiamas dėmesys strateginiams regiono projektams - Lietuvos-Lenkijos elektros energetinių sistemų sujungimo, geležinkelio "Rail Baltica" bei automobilių kelio "Via Baltica", - sakė R.Paksas.

Lietuvos prezidento nuomone, išsiplėtus ES, Lietuva, Latvija, Estija ir Lenkija palaipsniui prisiims dvigubą vaidmenį - funkcionuos kaip sudėtinės išsiplėtusios ES valstybės bei kaip jungiamoji grandis tarp Šiaurės Rusijos regionų, Nepriklausomų Valstybių Sandraugos ir Vakarų Europos, Viduržemio jūros regiono šalių.

Vėliau ketvirtadienį R.Paksas lankysis referendumo dėl Latvijos narystės ES informacinės kompanijos būstinėje, kur susitiks su Latvijos premjeru Einarsu Repše, taip pat vyks į Ikškilės ir Pinkių miestelius, kur susitiks su vietos gyventojais ir dalyvaus referendumo renginiuose.

Referendumas Latvijoje bus laikomas įvykusiu, jei jame dalyvaus daugiau nei pusė rinkėjų, kurie dalyvavo pastaruosiuose parlamento rinkimuose, stojimui į ES bus pritarta, jei už tai balsuos daugiau nei pusė dalyvavusiųjų referendume.

Lietuvos piliečiai pritarė stojimui į ES per referendumą gegužės mėnesį, estai - praėjusį savaitgalį. Rugpjūčio pabaigoje Latvijoje lankėsi ir už narystę ES agitavo ir kadenciją baigęs Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.