aA
Esant nestabilumui Artimuosiuose Rytuose Saudo Arabija peržiūri savo strategiją, o tai gali reikšti galimybes "įsigyti branduolinį ginklą", rašo ketvirtadienį Londono laikraštis "The Guardian", remdamasis gautais duomenimis.
Nuclear
Nuclear
"Ši nauja (branduolinio ginklo) platinimo grėsmė viename iš pavojingiausių pasaulio regionų kyla tuo metu, kai aukščiausią tašką pasiekė krizė dėl numanomų Irano branduolinių programų", rašoma straipsnyje.

Autoriai praneša, jog aukščiausiu lygiu Rijade dabar nagrinėjamos trys galimos veiksmų kryptys: "įsigyti branduolinį ginklą kaip sulaikymo priemonę; išsaugoti galimybes arba įstoti į aljansą su branduoline valstybe, ir taip patekti po jos "branduoliniu skėčiu"; pasiekti regioninį susitarimą, kad Artimieji Rytai būtų paversti zona be branduolinio ginklo".

"The Guardian" pripažįsta, jog jam nežinoma, kurį variantą pasirinko Saudo Arabijos vadovybė. "Bet tas faktas, kad ji pasiryžusi apsvarstyti branduolinę galimybę, yra pavojingos raidos požymis", - įspėja laikraštis.

Remdamasis Jungtinių Tautų ekspertais ir kovos su branduolinio ginklo platinimu specialistais, laikraštis rašo, jog Saudo Arabijos valdžios vedama diskusija atspindi, kokia nestabili padėtis Artimuosiuose Rytuose ir kaip sumažėjo viltys dėl Amerikos "branduolinio skėčio".

Drauge Saudo Arabijai nerimą kelia Irano branduolinė programa ir tai, kad nėra tarptautinio spaudimo Izraeliui, kuris "kaip manoma, turi maždaug 200 branduolinių įrenginių".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.