aA
Indijos administruojamame Kašmyre trečiadienį policija nukovė vieną iš Pakistane įsikūrusios musulmonų kovotojų grupuotės lyderių, pranešė pareigūnai. Pasak Džamu ir Kašmyro valstijos policijos viršininko Gopalo Sharmos (Gopalo Šarmos), per trečiadienio naktį vykusį susišaudymą Šrinagaro Dana Mazaro rajone policininkai nukovė Nasirą Mehmoodą (Nasirą Mehmudą), dar žinomą Ansaro vardu.
"Ansaras buvo antras pagal rangą grupuotės "Jaish-e-Mohammad" narys, dalyvavęs rengiant maždaug 20 išpuolių prieš saugumo pajėgas", - sakė G.Sharma per spaudos konferenciją.

"Jaish-e-Mohammad" yra viena iš dviejų grupuočių, kaltinamų dėl 2001 metų gruodžio mėnesį surengto tragiško išpuolio prieš Indijos parlamentą, kuris vos neišprovokavo naujo Indijos ir Pakistano karo. Per šį išpuolį žuvo 15 žmonių, tarp jų ir penki užpuolikai.

Ansaras žuvo praėjus mažiau nei dviem savaitėms po to, kai Indijos saugumo pajėgos nukovė "Jaish-e-Mohammad" Kašmyro kuopelės vadą Gazi Babą (Gazį Babą), kuris, kaip manoma, atliko pagrindinį vaidmenį rengiant išpuolį Indijos parlamente.

Antradienį Indijos pajėgos nukovė kitos Pakistane įsikūrusios ekstremistų grupuotės "Lashkar-e-Taiba" "divizijos vadą". Teigiama, kad jis padėjo organizuoti praėjusių metų išpuolį vienoje Vakarų Indijos šventyklų, per kurį žuvo 28 žmonės.

"Lashkar-e-Taiba ir "Jaish-e-Mohammad" yra tik dvi iš kelių dešimčių su Indijos saugumo pajėgomis Delio administruojamoje Kašmyro dalyje kovojančių musulmonų grupuočių.

Indija kaltina Pakistaną, kad šis ginkluoja ir apmoko islamo kovotojus, kurie kariauja už Indijai priklausančios Kašmyro dalies prijungimą prie Pakistano. Islamabadas šiuos kaltinimus neigia ir tvirtina, kad "kovotojams už Kašmyro laisvę" teikia tik moralinę ir diplomatinę paramą.

Kašmyre nerimstantis smurtas gali sužlugdyti pastarojo meto nedrąsius Indijos ir Pakistano žingsnius taikos link.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.