aA
Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas nesutinka, kad valstybei būtų skirta prievolė rūpintis, jog iš globojamo vaiko pašalpos trečdalis lėšų kiekvieną mėnesį patektų į neliečiamą vaiko asmeninę sąskaitą.
Vaikas ir pinigai_6
Tokį sprendimą Socialinių reikalų ir darbo komitetas priėmė trečiadienį, apsvarstęs Valstybinių pašalpų šeimoms, auginančioms vaikus, įstatymo pataisą, kurią Seimui priimti yra pateikę liberalcentristai Dalia Teišerskytė ir Rimvydas Vaštakas.

Minėtieji parlamentarai siūlo, kad iš vaiko, augančio nevyriausybinėje globos instancijoje, šeimynoje ar su fiziniu asmeniu, išlaikymui mokamos pašalpos kiekvieną mėnesį, kol baigtųsi jo globa, būtų išskaičiuojama trečdalis lėšų ir jos būtų pervedamos į vaiko asmeninę sąskaitą bei neliečiamos.

Šios iniciatyvos autoriai teigia, kad į vaiko asmeninę sąskaitą pervesti pinigai praverstų jo vėlesniam pragyvenimui, studijoms ar kitoms reikmėms sulaukus pilnametystės.

Tėvų globos netekusio vaiko išlaikymui globėjui valstybė kiekvieną mėnesį moka 4 minimalių gyvenimo lygio dydžio (500 litų) pašalpą.

Tuo tarpu Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas socialdemokratas Algirdas Sysas BNS teigė, jog valstybei nutarus rūpintis, kad trečdalis globojamo vaiko pašalpos būtų pervedama į jo asmeninę sąskaitą, "nepadės kovoti su blogais globėjais".

"Globėjo ir jo globotinio santykius reglamentuojantis Civilinis kodeksas numato, kad vaiko globėjai yra jo atstovai ir turi teisę disponuoti šiam vaikui išlaikyti skirtais pinigais, nepriklausomai nuo to, ar tie pinigai yra jo sąskaitoje, ar išmokėti grynaisiais pinigais", - sakė A.Sysas.

Be to, pasak jo, globėjams niekas nedraudžia atidaryti sąskaitą ir ten pervesti už globotinį gaunamos pašalpos dalį.

Socialdemokratų frakcijos pirmininkės Irenos Šiaulienės teigimu, "įšaldyti" vaiko asmeninėje sąskaitoje jo studijoms, įsikūrimui ar pragyvenimui lėšas netikslinga, nes jam sulaukus pilnametystės bus mokama našlaičio stipendija, jei jis mokysis, o taip pat bus skirta pašalpa įsikurti.

I.Šiaulienės nuomone, būtų tikslingiau sumažinti vaiko globos pašalpos dydį ir padidinti našlaičio stipendiją arba įsikūrimo pašalpą ar teikti kitą paramą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.