aA
Prezidentui Rolandui Paksui paraginus greičiau tirti žemės sklypų įsigijimo teisėtumą, tą pačią dieną Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pranešė apie pradėtus du ikiteisminius tyrimus ir vienos bylos perdavimą prokuratūrai.
Kaip pranešė STT, antradienį tarnybos Klaipėdos skyriuje buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl piktnaudžiavimo tarnyba.

Tyrimo metu pareigūnai turi nustatyti, ar teisėtai buvęs Klaipėdos apskrities viršininko administracijos sekretorius Algimantas Saveika pasirašė daugiau nei tūkstantį įsakymų Klaipėdos apskrities viršininko vardu ir kelis šimtus sprendimų "Dėl nuosavybės teisių atkūrimo kaimo vietovėje" Klaipėdos rajono teritorijoje.

Pranešime spaudai pažymima, kad A.Saveikai įtarimai nepateikti.

Kitas ikiteisminis tyrimas pradėtas prieš savaitę STT Nusikaltimų tyrimo skyriuje. Tyrimas pradėtas dėl nuosavybės teisių atkūrimo dokumentų suklastojimo Vilniaus apskrities viršininko administracijos Elektrėnų žemėtvarkos skyriaus vedėjui Vytautui Vėželiui ir jo žmonai įsigyjant žemės sklypus.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas bendradarbiaujant su Seimo kontrolierių įstaiga ir remiantis jos darbuotojų surinkta medžiaga. Tuo tarpu STT Kauno skyriaus pareigūnai baigė tirti šių metų balandį iškeltą baudžiamąją bylą dėl oficialaus dokumento suklastojimo ir panaudojimo.

Šioje byloje bendrovės "Bautekas" vadybininkei Jolantai Paužienei ir bendrovės "Statybos, verslo ir paslaugų korporacija" direktoriaus pavaduotojai Auksei Dimavičienei pateikti įtarimai dėl dokumentų suklastojimo ir panaudojimo, t. y. pateikimo Kauno Žemėtvarkos skyriui, o Kauno apskrities viršininko administracijos Žemės tvarkymo departamento vyriausiajai specialistei Egidijai Malinauskienei pateikti įtarimai dėl tarnybos pareigų neatlikimo.

Rugsėjo 3 dieną ikiteisminis tyrimas buvo baigtas, byla perduota Kauno apygardos vyriausiajam prokuratūrą surašyti kaltinamąjį aktą ir perduoti bylą į teismą.

Pasak pranešimo spaudai, STT atlieka dar 12 ikiteisminių tyrimų susijusių su žemės reformos eiga. Jose įtarimai pateikti šešiems asmenims, laikinai apribotos nuosavybės teisės į 59 sklypus, atsistatydino arba buvo atleisti iš užimamų pareigų 12 valstybės tarnautojų, dar 13 buvo nubausti drausminėmis nuobaudomis.

Trečiadienį vykusiame susitikime su STT vadovu prezidentas Rolandas Paksas paprašė paaiškinti, kodėl lėtai tiriamas teisės į žemės nuosavybę atkūrimas Žemės ūkio ministerijai pavaldžiose institucijose.

"Pokalbio metu konstatuota, jog tyrimas dėl žemės sklypų skirstymo bei teisių į žemės nuosavybę atkūrimą vyksta neoperatyviai", - po susitikimo pranešė prezidento spaudos tarnyba.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.