aA
Palestiniečių prezidentas Yasseras Arafatas (Jasiras Arafatas) trečiadienį sakė, jog nesijaudina dėl to, kad JAV antradienį vetavo Jungtinių Tautų (JT) rezoliuciją, kurioje Izraelio reikalaujama nekenkti jam ir jo neištremti.
Yasser Arafat
Yasser Arafat
© EPA-ELTA
"Mūsų nejaudina iš vienur ar kitur ateinančios rezoliucijos", - sakė Y.Arafatas palestiniečių intelektualų ir menininkų delegacijai, su kuria susitiko savo būstinėje Vakarų Kranto Ramalos mieste. "Mes svarbesni už bet kokią rezoliuciją", - teigė jis.

Kiti palestiniečių pareigūnai sakė, kad JAV veto, kuris papiktino arabų pasaulį, parodė, jog Vašingtonas atsuka nugarą taikos "kelio gairių" planui.

Išreikšdamas bene griežčiausią palestiniečių kritiką nuo birželio mėnesio, kai JAV prezidentas George'as W.Bushas (Džordžas V.Bušas) oficialiai pristatė taikos "kelio gairių" planą, ministras Yasseras Abed Rabbo (Jasiras Abed Rabas) sakė, kad JAV politika tapo Izraelio griežtosios linijos šalininkų "įkaite".

Tuo tarpu Izraelio užsienio reikalų ministras Silvanas Shalomas (Silvanas Šalomas) trečiadienį sveikino JAV sprendimą vetuoti Jungtinių Tautų (JT) rezoliuciją, smerkiančią planus "pašalinti" palestiniečių prezidentą Yasserą Arafatą (Jasirą Arafatą), ir sakė, kad tai yra atkirtis "ekstremistinėms" arabų vyriausybėms.

"Buvo labai svarbu parodyti tiems ekstremistams, kad jiems nepavyks užsitikrinti būtinos daugumos kiekvienąkart, kai jie pateiks Saugumo Tarybai prieš Izraelį nukreiptą rezoliuciją", - sakė S.Shalomas žurnalistams Tel Avive.

Vašingtonas teigia pasinaudojęs savo veto teise Saugumo Taryboje blokuoti rezoliucijos, kritikuojančios Izraelį, priėmimą, nes dokumento tekste neminimos tokios palestiniečių kovotojų grupuotės, kaip "Hamas" ir "Islamo džihadas", kurios laikomos atsakingomis už savižudžių išpuolius Izraelyje.

Po ilgų konsultacijų, kurių metu nepavyko rasti tiek Jungtinėms Valstijoms, tiek šį pasiūlymą teikusiai Sirijai priimtino kompromiso, vienuolika iš penkiolikos JT Saugumo Tarybos narių pritarė rezoliucijos projektui, o Didžioji Britanija, Vokietija ir Bulgarija susilaikė.

"Mus labai padrąsina tai, kad kelios valstybės (per balsavimą) susilaikė", - sakė Izraelio diplomatijos vadovas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.