aA
Venesuelos kairiojo sparno prezidentas, buvęs specialiojo būrio komandosas Hugo Chavezas (Hugas Čavesas) pirmadienį paragavo mokytojo duonos - per dviejų valandų tiesioginę transliaciją iš prezidentūros jis mokė vargingai gyvenančius žmones skaityti ir rašyti.
Pieštukai
Pieštukai
Specialiai Mirafloreso rūmuose paruoštoje klasėje buvęs desantininkas ir mokytojo sūnus dešimties metų vaikams ir suaugusiems iš skurdaus kaimyninio Karakaso rajono aiškino, kaip svarbu yra mokėti skaityti ir rašyti.

"Skaitymas padeda mums suprasti pasaulį", - per pamoką sakė populistas prezidentas. Jis kvietė pagal sąrašą savo mokinius, kurie turėdavo perskaityti ant lentos parašytus žodžius, o po to mokė juos skyrybos ir rašybos.

Sukėlusi vidurdienio televizijos žiūrovų nepasitenkinimą šios Pietų Amerikos valstybės vyriausybė daugiau negu dviems valandoms nutraukė įprastas televizijos ir radijo programas, kad galėtų tiesiogiai transliuoti prezidento vedamą raštingumo pamoką.

Venesuelos telekomunikacijų įstatymai leidžia šalies vadovui taip elgtis. Tačiau H.Chavezo oponentai, kaltinantys jį diktatorišku valdymu, teigia, jog prezidentas dažnai piktnaudžiauja šia teise, versdamas televiziją rodyti propagandinius reportažus.

Ši pamoka buvo surengta populiarinant vyriausybės kovos su neraštingumu kampaniją penktoje pagal naftos eksportą valstybėje. Prie šios kampanijos, prasidėjusios prieš du mėnesius, prisijungė ir Kubos komunistinė vyriausybė, kuri pasiuntė į Venesuelą savo pedagogus ir parūpino vadovėlių bei vaizdo medžiagos.

H.Chavezas neigia kritikų kaltinimus, esą raštingumo pamokos kartu su skaitymo ir rašymo įgūdžiais perša provyriausybinę kairiųjų ideologiją.

"Dievas tave laimina, sūnau, tu greitai įsisavini žinias", - tarė prezidentas jaunam mokiniui, kuriam jis padėjo perskaityti vieną sakinį.

Viena iš mokinių - 64 metų močiutė - prisipažino jaunystėje bėgusi iš mokyklos.

"Na, iš čia jūs nepabėgsite", - pašmaikštavo H.Chavezas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.