aA
Pirmieji ligoniai, pabandę Kanados vyriausybės įteisintos marihuanos, sako, kad ji "pasibjaurėtina", ir reikalauja grąžinti pinigus. Federalinis sveikatos apsaugos departamentas "Health Canada", norėdamas palengvinti AIDS, vėžiu ir kitomis ligomis sergančių pacientų kančias, marihuaną pradėjo pardavinėti liepos mėnesį.
Žolė, marihuana
Tokių priemonių imtasi gavus teismo išaiškinimą, kad pacientų nedera versti ieškoti marihuanos pas gatvėje narkotikus pardavinėjančius asmenis.

Tačiau pirmieji ligoniai, įsigiję vyriausybės įteisintos marihuanos, tvirtina, kad jos kokybė itin prasta.

"Ji visiškai netinkama vartoti žmonėms", - teigė Britų Kolumbijos valstijos Gibsonso mieste gyvenantis 58 metų vyras, sergantis AIDS.

Jis ir šešeriais metais jaunesnis Toronto gyventojas, kuris marihuaną vartoja gindamasis nuo AIDS sukeliamo pykinimo, grąžino maišelius su maždaug 30 gramų šių kvaišalų.

Jie reikalauja atiduoti ir pinigus - apie tūkstantį litų bei mokesčius. Aids sergantis Jimas Wakefordas (Džimas Veikfordas) grąžino neapmokėtą sąskaitą už du marihuanos maišelius ir parašė skundą.

Marihuana "Health Canada" reikmėms auginama giliai pogrindyje, nebenaudojamoje šachtoje Manitobos valstijoje. Tuo užsiimanti bendrovė "Prairie Plant Systems" yra pasirašiusi maždaug 7,5 mln. dolerių (apie 23 mln. litų) vertės kontraktą.

Departamente "Health Canada" jau įsiregistruota dešimt pacientų, kurie panoro tiesiogiai iš vyriausybės įsigyti marihuanos ir tokiu būdu palengvinti savo kančias. Savo eilės laukia dar 39 asmenų pareiškimai.

Kol kas nė vienas pacientų tiesiogiai "Health Canada" nesiskundė, teigė organizacijos atstovė. Ji pridūrė, kad departamentas nepriims grąžinamos marihuanos ir neatiduos sumokėtų pinigų.

Tuo tarpu Vankuveryje pirmadienį buvo iškilmingai atidarytas pirmasis Šiaurės Amerikoje vyriausybės įteisintas centras, kur galima susišvirkšti narkotikų.

Pagal šį prieštaringai vertinamą projektą, kuris finansuojamas vyriausybės lėšomis, narkomanams bus dalijami injekcijoms reikalingų priemonių komplektai, jie galės susileisti kvaišalų prižiūrimi slaugių.

Norėdami "susistumti dozę", narkomanai kartais naudojasi nešvariomis adatomis ir semia vandenį iš tiesiai iš balų. Dabar naująja įstaiga panorę pasinaudoti priklausomi asmenys bus palydėti į šviesų kambarį. Palei vieną jo sieną stovi atviros veidrodinės kabinos - čia bus galima susileisti narkotikų.

Po procedūros jie bus nuvesti į "poilsio kambarį", kur galės gauti konsultaciją.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.