aA
JAV valstybės departamentas įvedė ekonomines sankcijas Rusijos valstybinei kompanijai "Tulos prietaisų konstravimo biuras", apkaltinęs pardavus naujausių ginklų Iranui.
Irano vadovas ajatola Ali Khamenei
Irano vadovas ajatola Ali Khamenei
© EPA-ELTA
Valstybės departamento sprendimas grindžiamas CŽV pranešimu, kuriame teigiama, kad per pernai Rusija pardavė Iranui ginklų už 300 mln. dolerių.

Kaip pranešama laikraščio "The Washington Times" tinklalapyje, minėta įmonė gamina raketas priešlėktuvinės gynybos sistemoms ir labai tikslius ginklus, pavyzdžiui, lazeriu nutaikomus artilerijos pabūklus "Krasnopol-M".

Kaip vieną poveikių priemonių JAV administracija gali sustabdyti savo finansinės pagalbos Rusijai programas, nors ir teigia, kad "tokia parama atitinka JAV nacionalinius interesus".

JAV įstatymai draudžia padėti šalims, prekiaujančioms ginklais su valstybėmis, kurios, Vašingtono nuomone, remia terorizmą. Kaip tik tokia valstybė, JAV nuomone, yra Iranas.

Tulos gynybos įmonę Amerikos administracija jau anksčiau kaltino pardavus prieštankinių kompleksų Sadamo Huseino režimui. Sankcijos galios iki 2004 metų rugpjūčio 25 dienos. Rusijos įmonei bus uždrausta turėti reikalų su JAV vyriausybe ir nepavyks gauti eksporto licencijos karinei produkcijai Jungtinėse Valstijose įsigyti.

Nors sankcijos įvestos nuo rugpjūčio 25 dienos, apie jas sužinota tik pirmadienį iš JAV valstybės sekretoriaus padėjėjos ginklų neplatinimo klausimams Susan F. Burk (Siuzan F.Berk) laiško. Čia tvirtinama, jog Amerikos vyriausybė nustatė, kad "Rusijos valdžia tiekė mirtį nešančius ginklus šalims, kurios, kaip mano Valstybės sekretorius, remia terorizmą". JAV valdžia pirmą kartą paskelbė ginklų pirkėją, dalyvavusį, jos nuomone, neteisėtuose sandėriuose. Anksčiau tokiais atvejais buvo kalbama tik apie pardavėjus.

Iš viso šiame sąraše yra šešios šalys, įskaitant Iraną. Irakas iš sąrašo buvo išbrauktas gegužę, nuvertus S.Huseino režimą.

Tuo tarpu Tulos gynybos įmonė laiko nepagrįstais JAV kaltinimus, kad ji tiekia ginklus Iranui, ir mano, jog įmonei yra nesąžiningos konkurencijos apraiška.

"Mes netiekėme ginklų Iranui, todėl JAV administracijos sankcijos įmonei niekuo nepagrįstos, ir visi kaltinimai išlaužti iš piršto", - pareiškė agentūrai "Interfax" antradienį Tulos prietaisų konstravimo biuro vyriausiojo inžinieriaus pavaduotojas Andrejus Morozovas. Pasak jo, "biuras nėra sudaręs jokių kontraktų su Iranu karinės paskirties produkcijai tiekti ir derybos šiuo klausimu nevyksta".

"Mūsų nuomone, tai dar vienas patvirtinimas, kad Tuloje gaminami ginklai ir karinė technika yra konkurencingi, ir amerikiečiai tiesiog bijo, kad jie plačiai paplis rinkoje", - sakė vyriausiojo inžinieriaus pavaduotojas.

Jis taip pat pridūrė, kad biuras kol kas negavo oficialių pranešimų iš JAV apie sankcijų įvedimą.

"Net jei sankcijos bus iš tikrųjų įvestos, nemanau, kad ta gali rimtai pakenkti mūsų veiklai, nes mes JAV nieko netiekiame ir nieko šioje šalyje neperkame", - pažymėjo A.Morozovas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.