aA
Kaip teigiama Europos Sąjungos (ES) pranešime ES šalių vidaus reikalų ministrai ėmė svarstyti Italijos pasiūlytą planą dėl migracijos kvotų įvedimo, kuriuo būtų siekiama apsisaugoti nuo nelegalių migrantų.
refugee
refugee
Italijos vidaus reikalų ministras, pirmininkavęs neformaliam rugsėjo 12 d. Romoje įvykusiam Teisingumo ir vidaus reikalų tarybos posėdžiui, teigė, kad tarptautinės teroristinės grupuotės iš nelegalių migrantų pervežimo gautomis lėšomis, per metus sudarančiomis maždaug 2,5 mlrd. eurų, finansuoja savo operacijas. Pasak ministro, kiekvienais metais į ES nelegaliai įvažiuoja apie pusė milijono žmonių.

Tikimasi, kad Europos Komisija Italijos pasiūlyto plano įgyvendinamumo tyrimą paruoš 2004 m. pradžioje. Remiantis šiuo planu, išsiplėtusi 25 narių ES, atsižvelgiant į valstybės dydį, įvestų ES mastu nustatytas migracijos kvotas. Vėliau būtų svarstomos sutartys dėl nelegalių migrantų grąžinimo į kilmės šalį.

Tarp stipriausiai palaikančių Italijos pasiūlytą planą yra Viduržemio jūros regiono valstybės: Prancūzija, Ispanija bei Graikija. Tuo tarpu labiausiai jam priešinasi Skandinavijos šalys bei Vokietija. Vokietijos vidaus reikalų ministras mano, kad imigracija turėtų išlikti valstybių narių reikalu.

Tesalonikuose 2003 m. birželio 19-20 dienomis vykęs Europos Tarybos susitikimas leido Europos Komisijai pradėti derybas dėl nelegalių migrantų sugrąžinimo trečiosiomis šalimis. Tačiau kol kas tokios sutartys yra pasirašytos tik su Honkongu, Makao bei Šri Lanka.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.