aA
Didžiosios Britanijos gynybos sekretorius Geoffas Hoonas (Džefas Hunas) turės dar kartą duoti parodymus kryžminėje apklausoje, pirmadienį pranešė komisija, tirianti ginklų eksperto Davido Kelly (Deivido Kelio) savižudybę.
Geoff Hoon
Geoff Hoon
G.Hoonas antrą kartą turės duoti parodymus ateinantį pirmadienį. Antrajame etape po jo liudyti bus iškviestas ir buvęs premjero Tony Blairo (Tonio Blero) spaudos tarnybos vadovas Alastairas Campbellas (Alasteras Kempbelas).

A.Campbellas atsistatydino rugpjūčio 29 dieną, netrukus po to, kai pirmą kartą davė parodymus lordo Briano Huttono (Brajeno Hatono) vadovaujamame tyrime.

Kaip sakė tyrime apklausoms vadovaujantis teisininkas Jamesas Dingemansas (Džeimsas Dindžmansas), pagrindiniai liudininkai bus iškviesti antrą kartą duoti parodymus, kaip tikimasi, padėsiančius galutinai išsiaiškinti D.Kelly savižudybės aplinkybes.

Be jau minėtų pareigūnų, parodymus taip pat duos Jungtinio žvalgybos komiteto vadovas, BBC direktorių tarybos pirmininkas, Britanijos televizijos ir radijo korporacijos naujienų tarnybos direktorius ir skandalingojo BBC reportažo autorius.

G.Hoonas nepaiso visuomenės daromo spaudimo atsistatydinti dėl jo vaidmens nurodant D.Kelly šaltiniu, kurio parodymais buvo remiamasi BBC reportaže teigiant, jog vyriausybė galėjo sureikšminti teiginius 2002 metų rugsėjį paskelbtame dosjė apie Irako masinio naikinimo ginklus.

50-ies lapų dosjė buvo teigiama, jog Saddamas Husseinas (Sadamas Huseinas) gali paleisti į darbą cheminius ar biologinius ginklus per 45 minutes. Tai tapo esminiu T.Blairo argumentu kovo 20 dieną prasidėjusio karo su Iraku naudai.

Pasak J. Dingemanso, kai kurie pakartotinai iškviesti liudininkai buvo raštiškai įspėti vyriausiojo teisėjo lordo B.Huttono, kad jam pradėjus rašyti savo ataskaitą jie neišvengs kritikos.

Kitų liudininkų bus paprašyta paaiškinti kai kuriuos neatitikimus, kurie atsirado lyginant iki šiol gautus parodymus, sakė J.Dingemansas, pridurdamas, kad antrajame tyrimo etape bus apklausti ir nauji liudininkai.

Dėl skandalo, susijusio su Irako dosjė ir D.Kelly mirtimi, T.Blairas pateko į aštriausią per visus šešerius jo kadencijos metus krizę. Tačiau premjerui pavyko išvengti antrojo kvietimo liudyti D.Kelly savižudybės tyrime.

J.Dingemansas ypač pabrėžė, kad tyrimo tikslas yra ne paskelbti teismo nuosprendžius, bet kruopščiai ištirti visas aplinkybes ir mokslininko žūties aplinkybes.

Rugsėjo 24-25 dienomis šalių atstovai turės pateikti savo išvadas, o jau tuomet B.Huttonas paskelbs tyrimo rezultatus.

Tuo tarpu pirmadienį ginklų inspektoriaus mirties aplinkybes tiriantiems pareigūnams parodymus davė britų Slaptosios žvalgybos tarnybos Mi6 vadovas seras Richardas Dearlove'as (Ričardas Derlavas).

Jo pasirodymas Karališkajame teisme buvo visiškai netikėtas žurnalistams ir publikai, nes tai tik siauram žmonių būreliui žinomas žmogus, apie kurio gyvenimą ir darbą beveik niekas nieko nežino. Ir pirmadienį numatytų apklausti liudininkų sąraše jis figūravo tik kaip "vienos iš saugumo tarnybų atstovas".

R.Dearlove'as pareiškė, kad vadinamajame Irako dosjė esančios tezės, esą Bagdadas galėtų panaudoti masinio naikinimo ginklą per 45 minutes, jis nevadintų "tvirtinimu".

"Tai buvo informacija iš labai patikimų žvalgybos šaltinių", - pabrėžė žvalgybos vadovas. Pasak jo, šios žinios buvo gautos iš vieno aukštas pareigas užimančio Irako kariškio, "turėjusio galimybę naudotis tokia informacija".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.