aA
Švietimo ir mokslo ministerija apgailestauja, kad Švietimo darbuotojų profesinė sąjunga, lauždamasi pro atviras duris ir kovodama su menamu priešu, klaidina pedagogų bendruomenę ir verčia mokytojus nepagrįstai nerimauti, rašoma pranešime spaudai.
Mokytojas
Mokytojas
Etatinio pedagogų darbo apmokėjimo tvarkos įvedimo galimybės dar tik svarstomos. Apie tai ne kartą buvo kalbėta su profesinės sąjungos atstovais, o rengiant tvarkos projekto variantus dalyvavo profesinės sąjungos pirmininkas Aleksas Bružas.

Parengtas galutinis projekto variantas bus paskelbtas viešai svarstyti ir teikti siūlymus.

Nauja apmokėjimo tvarka būtų įvesta ne anksčiau kaip 2006-2007 m., tam papildomai skiriant apie 300 mln. Lt. Numatomo etatinio darbo apmokėjimo tikslas – padidinti mokytojų atlygimus ir pagerinti darbo kokybę. Mokytojai gautų atlygį už visus realiai atliekamus darbus, už kuriuos nemokama dabar – auklėtinių tėvų lankymas, moksleivių lydėjimas į ekskursijas, budėjimas renginiuose, dalyvavimas posėdžiuose ir pan. Šiuo metu mokytojui yra apmokama vidutiniškai už 26,4 val. per savaitę.

Atlyginimas priklausytų ne nuo pamokų skaičiaus, o nuo užimamo etato kategorijos. Todėl mokytojams mokslo metų pabaigoje nereikėtų jaudintis dėl būsimo pamokų krūvio. Būtų taikomi vienodi apmokėjimo principai visiems mokytojams už atliekamą tą patį darbą, nepriklausomai nuo mokyklos tipo.

Dėl etatinio darbo apmokėjimo tvarkos mokytojų poreikis nemažėtų. Preliminariais skaičiavimais, mokytojų atlyginimas padidėtų trečdaliu per 3-4 metus.

Švietimo ir mokslo ministerija visuomet yra pasirengusi konstruktyviam dialogui su pedagogų profesinėmis sąjungomis. Tačiau ministerija nežada atsižvelgti į profesinės sąjungos vadovų nuomonę, kad Lietuvos mokytojai nenusipelnė didesnių atlyginimų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.