aA
Teherane sekmadienį prie Didžiosios Britanijos ambasados darbuotojų gyvenamojo komplekso vartų pradėjo šaudyti motociklu važiavęs vyras, pirmadienį sakė britų diplomatas. Praėjusią savaitę Didžioji Britanija Iranui pareiškė griežtą protestą dėl kito incidento prie britų ambasados, kurio metu taip pat buvo šaudoma.
Šautuvas
Šautuvas
Liudininkai šiaurinėje triukšmingojo Teherano dalyje plačiai išsidėsčiusiame diplomatiniame rajone "Gholhak", kur gyvena Britanijos ambasados darbuotojai ir jų šeimos, sakė girdėję du šūvius.

Pasak diplomatų, du kartus iš pravažiuojančios priemonės šaudyta į Britanijos ambasadą, esančią šalia judrios gatvės miesto centre, tačiau tai pirmas kartas, kai pasikėsinama į gyvenamąjį kompleksą.

Irano vyriausybės suskubo pasmerkti incidentą. "Tokie veiksmai yra visiškai nepriimtini", - teigė Irano užsienio reikalų ministras. Pasak jo, vyriausybė užtikrins, kad už išpuolį atsakingi asmenys būtų patraukti atsakomybėn.

Liudininkų teigimu, prie "Gholhak" teritorijoje pirmadienį gerokai padidinta apsauga. Šiaurinėje miesto dalyje esantį kompleksą supa aukšta tvora, slepianti saugius sodus, alėjas ir diplomatų namus.

Sekmadienio incidentas - jau trečias kartas per mėnesį, kai apšaudoma britų atstovybė.

Kaip ir ankstesnių incidentų metu, per sekmadienio vakarą niekas nenukentėjo, teigė britų diplomatai.

Įtampa tarp Teherano ir Londono didėja dėl Argentinos prašymu Didžiojoje Britanijoje suimto buvusio iraniečių diplomato, kuris, kaip įtariama, yra susijęs su 85 žmonių gyvybių pareikalavusiu sprogimu žydų centre Buenos Airėse 1994 metais.

Rugsėjo 9 dieną vienas Teherane dirbantis britų diplomatas sakė, kad į ambasadą ar šalia jos buvo paleisti trys ar keturi šūviai. Liudininkai pasakojo, kad šaudė du motociklu važiavę vyrai. Panašus incidentas įvyko ir ankstesnę savaitę. Tada kulkos rugsėjo 3 dieną pataikė į judrioje gatvėje esančios ambasados langus; manoma, kad šaudė taip pat motociklu važiavę asmenys.

Iranas didžiai pasipiktino, kai rugpjūtį Britanija sulaikė Hadi Soleimanpourą (Hadį Soleimanpurą), kuris sprogimo Buenos Airėse metu buvo Irano ambasadorius Argentinoje. Pastaruoju metu jis studijavo Didžiojoje Britanijoje.

Argentiną Britanijai pateikė prašymą išduoti buvusį diplomatą.

Iranas yra nurodęs, kad ši byla politiškai motyvuota ir paragino skubiai paleisti H.Soleimanpourą. Penktadienį teismas leido jį paleisti už 730 tūkst. svarų užstatą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.