aA
Bendrovė “Oxygen Alliance” su Masačūsetso technologijos institutu (MIT) kurs 50 mln. JAV dolerių vertės projektą. Jo tikslas – ištremti kompiuterius į namų ir įstaigų užkaborius.
Projekte dirbs mažiausiai 250 MIT mokslininkų, jį remia šešios didelės korporacijos ir JAV vyriausybė.

Stalinių kompiuterių ir klaviatūrų laukia abako likimas. Senuosius įtaisus pakeis maži, kišeniniai kompiuteriai. Likę komponentai bus įdiegti į pastatų sienas ar lubas. Kompiuteriai bus valdomi ne pele ar kitokiu panašiu manipuliatoriumi, o žmonių balsais.

“Žmonės su kompiuteriu turėtų bendrauti laisvai, natūralia kalba, kokią jie vartoja tarpusavyje”, - sakė vienas vyriausių projekto mokslininkų, kalbos atpažinimo specialistas Jamesas Glassas.

Projekte numatoma sukurti didžiulį “nematomų” kompiuterių tinklą. Šiame tinkle kompiuterinė technika bus naudojama įstaigose, mašinose, daugelyje kitų vietų kuriose žmonės dirba ar žaidžia.

Projekto įgyvendinimui reikės gausybės naujų technologijų. Darbai buvo pradėti dar pernai, kai prie JAV Gynybos departamento teikiamo finansavimo prisidėjo korporacijos “Acer”, “Delta Electronics”, “Hewlett-Packard”, “NTT”, “Nokia” bei “Philips”.

Pagrindinis projekto tikslas – nusikratyti nepatogiais staliniais kompiuteriais ir suteikti vartotojams galimybę tokius pat veiksmus atlikti kišeniniais įtaisais, teigė Johnas Ankcornas, projekto techninis koordinatorius.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.