aA
LDDP atstovai kaltina konservatorius šiurkščiai pažeidinėjant savivaldybių rinkimų įstatymą bei darant spaudimą Vyriausiajai rinkimų komisijai.
Spaudos konferencijoje trečiadienį Seimo LDDP frakcijos nariai Gediminas Kirkilas ir Juozas Bernatonis teigė surinkę daug faktų, kad konservatoriai pažeidinėja savivaldybių rinkimų įstatymą.

G. Kirkilas perskaitė LDDP frakcijos pareiškimą, kuriame teigiama, kad nesitikėdama sėkmės demokratiškose savivaldos rinkimų varžybose, valdančioji konservatorių partija daugelyje Lietuvos miestų bei rajonų mėgina naudotis tarnybine padėtimi, visokiais būdais varžo opozicinių partijų galimybes reklamuotis.

LDDP frakcija kreipiasi į konservatorių vadovus bei premjerą, ragindama sudrausminti savo partijos narius ir nedaryti kliūčių sąžiningiems ir demokratiškiems rinkimams. G. Kirkilas teigė, kad daugiausia pažeidimų yra Kauno rajono 16-je rinkimų apygardoje - būtent ten, kur į Seimą išrinktas konservatorių lyderis Vytautas Landsbergis.

LDDP ypač piktinasi tuo, kad šios apygardos rinkimų biuletenio partijų sąraše nenurodyta, kokios partijos sudaro koaliciją "Už tikrąją savivaldą", o prie kitų koalicijų išvardintos visos jas sudarančios partijos.

Koaliciją "Už tikrąją savivaldą" sudarė LDDP, Naujosios sąjungos ir Naujosios demokratijos (moterų) partijos.

G. Kirkilas mano, kad tokiu būdu "mėginama visokiais būdais sumažinti žmonių pasirinkimo galimybes".

LDDP frakcijos narys Juozas Bernatonis teigė, kad tai yra "pats šiurkščiausias pažeidimas, perpildęs mūsų kantrybę".

J. Bernatonis informavo, kad LDDP antradienį kreipėsi į Vyriausiąją rinkimų komisiją, prašydama perspausdinti biuletenius, tačiau VRK šį skundą atmetė.

LDDP dėl to ketina kreiptis į teismą, tačiau tam kol kas nėra galimybių, nes VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas išvykęs ir LDDP negali gauti VRK posėdžio protokolo, kurį būtina įteikti teismui.

LDDP prognozuoja, kad pagal dabartinius partijų reitingus konservatoriai savivaldybių tarybose turėtų gauti apie 70-80 vietų, tačiau jei balsavimo rezultatai bus falsifikuojami, konservatoriai gaus net 200 vietų.

Per 1997 metų savivaldybių rinkimus konservatoriai buvo laimėję 493 mandatus, o LDDP - 212.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.