aA
"Vilnijos ir Vilniaus mylėtojų draugija Lodzėje, gausūs kresiečių ir dorų lenkų sluoksniai yra pasipiktinę mūsų tautiečių, gyvenančių Vilnijoje, persekiojimu ir Lenkijos vyriausybės reakcijos į tautinių mažumų teisių laužymą nebuvimu", rašoma atvirame laiške Lenkijos premjerui Jerzy Buzekui, kurį išspausdino savaitraštis "Mysl polska".

Vilnijos mylėtojai piktinasi, kad Lietuvos generalinė prokuratūra apklausė Armijos Krajovos veteranus, kurie "antrosios Lenkijos kresuose (paribiuose) kovojo su vokiečių okupantais ir kolaboravusiais su jais lietuviais Lenkijos valstybės teritorijose, kurios sienos buvo patvirtintos daugelyje tarptautinių aktų".

Laiške išvardijamos tradicinės lietuvių tariamai daromos lenkų tautinei mažumai skriaudos.

Pasak kresiečių, "Lietuva, persekiodama lenkų tautinę mažumą, akivaizdžiai laužo tarpvalstybinę sutartį, tačiau iš Lenkijos vyriausybės jokios reakcijos nematyti, o tai ne tik kelia pasipiktinimą, tačiau ir pagrįstą nuogąstavimą, kadangi Varšuva reaguoja į tai, kas vyksta Kosove, Čečėnijoje, Austrijoje, o nepastebi padėties Lietuvoje".

"Šie pavyzdžiai sudaro įspūdį, kad Lenkijos vyriausybė savarankiškai nepriima sprendimų, palikdama tautiečius likimo valiai", rašo Vilnijos ir Vilniaus mylėtojų draugija.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.