aA
Šimtai tūkstančių basų tikinčiųjų šeštadienį Manilos senamiesčio gatvėmis nešė šimtmečių senumo juodą medinę Jėzaus Kristaus statulą, kuri, kaip tikima, turi gydomųjų galių.
Filipinuose šimtai tūkstančių tikinčiųjų nešė Kristaus statulą
© Reuters/Scanpix

Juoda medinė natūralaus dydžio Jėzaus Nazariečio statula, sukurta Meksikoje, XVII šimtmečio pradžioje atplukdyta į Filipinus. Kasmet sausio 9 dieną ji išnešama iš Kvijapo bažnyčios per didžiausią procesiją, rengiamą šioje katalikiškoje šalyje.

Dėl didelės kaitros du žmonės susmuko ir mirė, o dešimtys nualpo. Taip pat daug žmonių nukentėjo siaurose gatvelėse susidarius didelėms spūstims.

Pasak policijos, rytą prieš tą procesijoje viename sostinės parke aukotose mišiose dalyvavo apie 1,4 mln. žmonių.

"Juodasis Nazarietis suteikia mums jėgų", - sakė viename Manilos priemiestyje gyvenanti 47 metų Zenaida Villasanta, kuri procesijoje dalyvavo kartu su dviem seserimis ir meldėsi už kitą sergančią seserį.

"Meldžiamės, kad Viešpats išgydytų mano seserį. Ji serga vėžiu, tad mes meldžiame stebuklo", - pridūrė moteris.

Pasak policijos, 5 kilometrų ilgio procesijoje dalyvavo daugiau nei 500 tūkst. žmonių. Tikintieji, kurių dauguma ėjo basi, traukė nuo Manilos istorinio Lunetos parko iki Juodojo Nazariečio bažnyčią per sostinės senamiesčio kvartalus.

Daugybė gyventojų išklausė mišių ir išsirikiavo gatvėse, kad pamatytų statulą, aprengtą kaštoninės spalvos apsiaustu ir nešamą ant medinių neštuvų.

Šios apeigos buvusios Ispanijos kolonijos sostinėje kasmet vyksta jau ilgiau nei 200 metų.

Žiūrovai geltonus marškinėlius vilkintiems procesijos dalyviams mėtė baltus rankšluosčius ir nosines, prašydami, kad nušluostytų jomis statulą. Tikima, jog tokių būdu į audeklą pereina dalis statulos gydomųjų galių.

"Labai gražu, netikėta, - turistė iš Rusijos Jelena Žirnova, kuri Maniloje lankėsi pirmąkart, sakė naujienų agentūrai "Reuters". - Nežinojau apie šią tradiciją, tačiau staiga pamačiau šią ceremoniją. Labai gražu. Tai man visiškai nauja."

Filipinai, kuriuose beveik 90 proc. gyventojų yra katalikai, garsėja spalvingomis šventėmis ir religinėmis procesijomis. Juodojo Nazariečio statula taip pat nešama gatvėmis Didįjį penktadienį - Kristaus nukryžiavimo dieną.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.