aA
Europoje savaitgalį tęsėsi atšiaurių orų sukelta sumaištis, Vokietijos pareigūnai dėl artėjančios smarkios pūgos perspėjo gyventojus pasirūpinti maisto ir geriamojo vandens atsargomis, o Didžioji Britanija ir Prancūzija kovojo su gausiu snygiu.
Europoje neslūgsta šalčio banga
© AFP/Scanpix

Vokietijos gyventojams buvo patarta iš anksto nusipirkti maisto ir vaistų, kad jų pakaktų bent keturioms dienoms. Pasak meteorologų, praeitą naktį kai kuriuose šalies regionuose iškrito apie 20 centimetrų sniego.

Vyriausybė patarė atidėti visas nebūtinas keliones.

Penktadienio vakarą prie Vokietijos šiaurės vakarinių krantų esančią Riugeno salą užklojo 30 centimetrų sniego, o sostinės Berlyno gatves taip pat padengė sniegas ir ledas.

"Jeigu išsipildys prognozė savaitgaliui, gali kilti transporto chaosas, didelė dalis Vokietijos gali likti visiškai paralyžiuota", - perspėjo automobilininkų organizacija "Autoclub Europa".

Didžioji Britanija, kurioje ši žiema yra atšiauriausia per pastaruosius tris dešimtmečius, buvo priversta riboti dujų suvartojimą pramonės įmonėse, taupant senkančias atsargas.

Jungtinės Karalystės sinoptikai perspėjo, kad praeitą naktį temperatūra buvo nukritusi žemiau 20 laipsnių šalčio.

Anglijos centrinėje Lesterio grafystėje du žmonės žuvo įlūžus ledui viename ežere.

Buvo atšaukta šimtai skrydžių, todėl įstrigo daugybė keleivių. Geležinkelių bendrovė "Eurostar", kurios traukiniai per Lamanšo sąsiaurio tunelį kursuoja tarp Didžiosios Britanijos, Prancūzijos ir Belgijos, penktadienį atšaukė pusę reisų ir nurodė, kad įprastas režimas savaitgalį tikriausiai nebus atkurtas.

"Šeštadienį laikysimės panašiai apriboto tvarkaraščio - visomis kryptimis važinės du trečdaliai (traukinių)", - "Eurostar" atstovas sakė naujienų agentūrai AFP.

27 didelėms britų įmonėms penktadienį buvo nurodyta nutraukti dujų vartojimą, siekiant patenkinti neregėtai išaugusią paklausą.

Ketvirtadienį dujų vamzdynų sklendes uždarė 97 didelės kompanijos; toks sprendimas buvo priimtas pirmą kartą nuo 2003 metų. Tačiau vyriausybė nurodė, kad šalies gyventojai neturėtų nerimauti, jog dujų pristigs buitiniams vartotojams.

"Turime pakankamai atsargų - dujų talpyklos užpildytos apie 70 proc." - aplinkos apsaugos sekretorė Hilary Benn sakė televizijai GMTV.

Pigių skrydžių bendrovė "easyJet" penktadienį atšaukė 32 skrydžius - daugiausiai iš Londono Getviko ir Liverpulio oro uostų. Oro bendrovė "British Airways" atšaukė apie 60 skrydžių iš Londono Hitrou oro uostų, tai pat nurodyta atšaukti apie 90 skrydžių į Didžiąją Britaniją.

Techninės pagalbos tarnyba AA nurodė nuo gruodžio 17 dienos gavusi 340 tūkst. pranešimų apie sugedusius automobilius.

Dėl atšiaurių orų buvo uždaryta tūkstančiai mokyklų.

Taip pat buvo atšauktos kelios savaitgalį turėjusios vykti Anglijos pirmosios futbolo lygos rungtynės, tarp jų Liverpulio ir Totenhamo klubų susitikimas Anglijos šiaurės rytuose.

Prancūzijoje dėl gausaus sniego smarkiai vėlavo traukiniai, o kai kuriuose pietiniuose regionuose sutriko elektros tiekimas.

Pranešama, kad prisnigs dar daugiau, todėl pareigūnai paprašė oro bendrovių šeštadienį atšaukti ketvirtadalį skrydžių iš Paryžiaus Charleso de Gaulle'o oro uosto.

Meteorologijos tarnyba "Meteo France" perspėjo apie atšiaurius šeštadienio orus 55 iš 94 Prancūzijos europinės dalies departamentų. Perspėjama, jog sniegas ir ledas gali "sukelti didelių susisiekimo sunkumų ir smarkiai sutrikdyti eismą".

Pietiniame Arlio mieste apie 15 tūkst. žmonių liko be elektros, kai nutrūko kelios linijos, neatlaikiusios sniego svorio. Kai kuriuose pietryčių regionuose prisnigo apie 30 centimetrų.

Norvegijos centrinėje dalyje esančioje Foldalo gyvenvietėje temperatūra buvo nukritusi iki 42 laipsnių šalčio.

Lenkijoje per dvi paras mirtinai sušalo devyni žmonės. Pasak policijos atstovo, nuo lapkričio pradžios šalyje šalčiai nusinešė jau 139 žmonių, daugiausiai benamių, gyvybes.

Tuo tarpu Šveicarijoje esančiame 24,5 kilometrų ilgio Gotardo tunelyje, kuris yra svarbi Vokietiją ir Italiją jungiančios automagistralės dalis, dėl smarkaus snygio buvo laikinai sustabdytas sunkvežimių eismas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.