aA
Italijoje auga įtampa tarp migrantų ir italų - po to, kai naktį buvo sužeisti du iš Afrikos atvykę darbininkai ir sugriežtinus valdžios priemones migracijos srityje, Rozarno mieste prasidėjo neramumai.
Italijoje auga įtampa tarp italų ir migrantų
© AFP/Scanpix

Pasak Italijos televizijos, protestuodami prieš rasizmą penktadienį tūkstančiai imigrantų išėjo į Rozarno gatves, daužė vitrinas, vartė automobilius.

Šiame Kalabrijos regiono mieste ketvirtadienį vėlai vakare dešimtys afrikiečių metalo strypais ir akmenimis daužė automobilius, padeginėjo juos ir šiukšliadėžes.

Viename automobilių buvę žmonės, pasak policijos, buvo sužeisti.

Vėliau eismą keliu užblokavę imigrantai susirėmė su riaušių policija. Sulaikyta 15 asmenų, sužeista apie 20.

Riaušės kilo ketvirtadienį vakare, kai grupė baltųjų jaunuolių iš mažo kalibro ginklų apšaudė iš darbo fermoje grįžtančių afrikiečių grupę ir sužeidė du iš jų.

Penktadienio rytą į protesto demonstraciją Rozarne išėjo apie du tūkstančiai imigrantų, kurie susirinko prie rotušės pareikšti protesto prieš vietinių gyventojų rasistinį požiūrį į juos. "Mes ne gyvuliai", skandavo jie, iškėlę plakatus su šūkiu "Italai čia yra rasistai".

Vandalizmo veiksmų buvo ir penktadienio rytą; vis dar buvo daužomos parduotuvių vitrinos.

Mieste penktadienį buvo uždarytos mokyklos. Įtampa neslūgo. Pasak vietinės žiniasklaidos, vienas baltasis nuo savo namų terasos šaudė į orą.

Vidaus reikalų ministras Roberto Maroni sustiprino vietines policijos pajėgas specialios paskirties būriais, nurodė ištirto smurto protrūkio priežastis.

Imigrantai šiame regione dirba daugiausia žemės ūkyje - skina vaisius, nuima daržovių derlių. Apie pusantro tūkstančio jų gyvena varingomis sąlygomis apleistose gamyklose be vandentiekio, elektros, tvirtina žmogaus teisių gynimo organizacijos. Juos išnaudoja organizuotų nusikaltėlių grupės.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.