aA
Skelbiama, kad šalyje sumažėjo mokyklų, kuriose auklėtiniai negauna šilto maisto. Be to, kai kur valgiaraščiai imti derinti su specialistais.
Mokinių maitinimas mokyklose gerėja
© "Panevėžio balsas"

Kaip praneša Švietimo ir mokslo ministerija (SAM), Visuomenės sveikatos priežiūros tarnybos centrai pernai rugsėjo–spalio mėnesiais patikrino 1081 šalies mokyklą ir atskirose patalpose esančius mokyklų padalinius.

Nustatyta, kad 17 mokyklų (1,5 proc.) ir dabar dar neturi sąlygų visus mokinius pamaitinti šiltu maistu. Tuo tarpu praėjusiais mokslo metais tokių mokyklų buvo dvigubai daugiau – 37 (3 proc.).

Per metus beveik nepasikeitė mokyklų, į kurias mokiniams skirtas maistas yra atvežamas, skaičius. Daugiausiai tokių mokyklų yra Kauno – 47 (24 proc.), Klaipėdos – 34 (28 proc.), Marijampolės – 33 (38 proc.), Šiaulių ir Tauragės – po 24 (atitinkamai 18 ir 43 proc.), Vilniaus – 23 (16 proc.) apskrityse.

Mokyklose maitinimas šiltu maistu turi būti organizuojamas pagal valgiaraščius, patvirtintus mokyklos vadovo ir suderintus su visuomenės sveikatos centru apskrityje. Tačiau pernai 81 (7 proc.) mokykloje tokių valgiaraščių nebuvo.

„Vertinant mokinių mitybą svarbu, kad tiekiamų maisto produktų asortimentas atitiktų mitybos specialistų rekomendacijas. Tiekiamų maisto produktų asortimento su visuomenės sveikatos centrais apskrityse nebuvo suderinusios 136 (12 proc.) mokyklos, tuo metu 2008 metais tokių buvo 458 (32 proc.). Daugiausiai asortimento nesuderinusių mokyklų yra Šiaulių ir Vilniaus apskrityse“, – teigiama SAM pranešime.

102 (9 proc.) šalies mokyklose veikia užkandžių ir gėrimų automatai. Ir praėjusiais, ir šiais mokslo metais visuomenės sveikatos specialistai mokyklų bufetuose ir užkandžių bei gėrimų automatuose aptiko mokinių mitybai nerekomenduojamų produktų.

Nerekomenduojami daug riebalų, cukraus ar druskos turintys produktai dažniausiai aptikti Kauno 95 (48 proc.) ir Vilniaus apskrities 27 (19 proc.) mokyklose. Tik nedaugelyje Marijampolės, Alytaus ir Tauragės apskričių mokyklų rasta nerekomenduojamų produktų.

„Apibendrinat gautus rezultatus, reikia pažymėti, kad situacija, lyginant su 2008 m., pagerėjo, tačiau siekdama ir toliau gerinti mokinių mitybą SAM baigia rengti maitinimo organizavimo bendrojo lavinimo mokyklose tvarkos aprašą, kuriame bus nustatyti dar griežtesni reikalavimai mokykloms tiekiamam maistui, kad visai neliktų sveikatai nepalankių produktų ir gėrimų, nustatyti savikontrolės ir pažeidimų likvidavimo mechanizmai bei pateikti mitybiniu požiūriu subalansuotų valgiaraščių pavyzdžiai“, – teigia Švietimo ir mokslo ministerija.

www.lrt.lt