aA
Gruodį darbo vietą nusprendęs palikti pensininkas sausį vis tiek gaus mažesnę pensiją tarsi dar dirbtų. Su tokiomis naujosios tvarkos vingrybėmis DELFI skundėsi susidūręs pensininkas Vytautas. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pripažįsta, kad išties mokėtina pensija dirbančiam pensininkui skaičiuojama pagal praėjusį mėnesį gautas pajamas.
Darbą mesti suskubęs pensininkas mažesnės pensijos neišvengė
© DELFI (R.Daukanto pieš.)

„Nors nuo sausio nebedirbu, bet sausį vis tiek gausiu mažesnę pensiją. Ir valdžia nori, kad ją kas bent kiek gerbtų“, – laiške DELFI piktinosi pensininkas.

Tuo tarpu Socialinės apsaugos ir darbo ministerija atsakyme DELFI tvirtina, kad nuo sausio įsigaliojęs Socialinių išmokų perskaičiavimo ir mokėjimo laikinasis įstatymas numato, kad dirbantiems pensininkams mokėtina pensijos dalis nustatoma pagal praėjusį mėnesį gautas pajamas.

„Taigi sausio mėnesį mokėtina pensijos dalis turi būti apskaičiuojama pagal gruodžio mėnesį gautas pajamas“, – tvirtinama atsakyme.

Pagyvenusių žmonių asociacijos prezidentė Grasilda Makarevičienė DELFI sakė, kad kol kas, jos žiniomis, pensininkai iš darbų išeiti neskuba ir laukia Konstitucinio Teismo (KT) sprendimo, ar pensijų mažinimas neprieštarauja pagrindiniam šalies įstatymui.

„Dar kol kas konkrečių apsisprendimų aš negirdėjau. Jeigu KT nepritars mūsų reikalavimams ir paliks galioti šį įstatymą, tada jie ir apsispręs. Bent jau taip pensininkai sako“, – tvirtino ji.

KT sprendimo laukiama sausį. Į Teismą išaiškinimo kreipėsi Seimas.

DELFI primena, kad Seimas, Vyriausybės siūlymu, nuo sausio sumažino didesnes nei 650 Lt pensijas. Taip pat papildomai 2,5-70 proc. nukirptos dirbančiųjų pensijos.

Tiesa, valdžia pažadėjo kompensuoti sumažintas pensijas, tačiau planas, kaip tai darys, dar nėra parengtas.

Tai numatantis Socialinių išmokų perskaičiavimo ir mokėjimo laikinasis įstatymas turėtų galioti dvejus metus – 2010-2011 m.

Skaičiuojama, kad Lietuvoje dirba daugiau nei 60 tūkst. senatvės pensininkų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.