aA
Tarptautinis kovotojų tinklas "al Qaeda" sveikino septynių JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) agentų gyvybes nusinešusį sprogdinimą karinėje bazėje Afganistane ir pavadino šį išpuolį "kerštu" už svarbių kovotojų žūtį per amerikiečių bepiločių lėktuvų atakas.
„al Qaeda“: išpuolis prieš CŽV buvo kerštas už lėktuvų atakas
© Corbis

Tai ketvirtadienį pranešė islamistų grupuočių veiklą internete stebinti žvalgybos organizacija "Search for International Terrorist Entities" (SITE).

Jordanietis gydytojas, kuris, kaip pranešama, buvo trigubas agentas, gruodžio 30 dieną susisprogdino amerikiečių karinėje bazėje Chosto provincijoje, kuri yra prie sienos su Pakistanu. Tai buvo kruviniausia ataka prieš CŽV nuo 1983 metų.

"Al Qaeda" lyderis Afganistane Mustafa Abu al-Yazidas pareiškė, kad sprogdintojas savo priešmirtiniame laiške rašė, jog ši ataka yra kerštas už "mūsų dorus kankinius", ir paminėjo kelis įtakingus kovotojus, kurie žuvo per bepiločių orlaivių atakas Pakistane, nurodė SITE.

M.A.al-Yazidas "epo verta sėkme" pavadino sprogdintojo Humamo Khalilo Abu-Mulalo al-Balawio misiją infiltruotis į Jungtinių Valstijų ir Jordanijos žvalgybos tarnybas, rašoma SITE paskelbtame pareiškime.

Tarp kovotojų lyderių, žuvusių per amerikiečių bepiločių lėktuvų atakas, "al Qaeda" paminėjo ir Baitullah Mehsudą, Pakistano Talibano lyderį, kuris kaltinamas dėl virtinės kruvinų išpuolių, taip pat buvusios ministrės pirmininkės Benazir Bhutto nužudymo 2007 metų gruodį. B.Mehsudas žuvo pernai rugpjūčio 5 dieną, kai į jo uošvio namą pataikė amerikiečių raketa.

Abu Salehas al-Somali, kuris įvardijamas kaip vienas aukščiausios "al Qaeda" vadovybės narių, planavusių atakas Europoje ir Jungtinėse Valstijose, žuvo per bepiločio lėktuvo ataką Šiaurės Vaziristano rajone pernai gruodį.

"Al Qaeda" pareiškimas internete pasirodė netrukus po to, kai trečiadienį per JAV bepiločio orlaivio raketų ataką Šiaurės Vaziristane, prie sienos su Afganistanu, žuvo vienuolika kovotojų. Tai buvo pirmi oro smūgiai po sprogdinimo CŽV bazėje.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.