aA
Lenkijos specialiosios tarnybos areštavo vyriškį, įtariamą šnipinėjimu Rusijos naudai, pranešė prokurorai. Varšuvos apeliacinė prokuratūra patvirtino tirianti "šnipinėjamu įtariamo" asmens bylą. Nors ta byla yra įslaptinta, dienraštis "Gazeta Prawna" nurodė, kad įtariamą rusų šnipą pernai sulaikė Lenkijos vidaus saugumo agentūra.
Lenkijoje suimtas įtariamas Rusijos šnipas
© Corbis

Pasak dienraščio, 2009 metų pavasarį suimtas vyras yra Rusijos pilietis, kuris, kaip įtariama, dirbo savo šalies karinei žvalgybai.

Lenkijoje jis gyveno ilgiau nei dešimt metų, gerai mokėjo lenkų kalbą ir buvo nedidelės firmos, kuri vertėsi optinių taikiklių medžiokliniams šautuvams pardavimu, savininkas.

Sulaikant tas asmuo mėgino priešintis Lenkijos kontržvalgybos agentams. Jo bute buvo rasta šifruoto ryšio aparatūra.

Pasak "Gazeta Prawna", Lenkijos prezidentas Lechas Kaczynskis apdovanojo tos operacijos dalyvius.

Įtariamo šnipo areštas Lenkijoje sulaukė didelio atgarsio Maskvoje ir galėjo būti viena iš priežasčių, dėl kurių Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas nurodė atleisti Vyriausiosios žvalgybos valdybos (GRU) viršininką generolą Valentiną Korabelnikovą.

Lenkijoje įtariamas rusų šnipas sulaikomas nebe pirmą kartą: praeitais metais Varšuvos apygardos teismas nuteisė Baltarusijos pilietį Sergejų M. kalėti pusšeštų metų, kai buvo nustatyta, kad jis mėgino už pinigus gauti įslaptintos informacijos iš Lenkijos URM.

Tas asmuo 2006 metais buvo sulaikytas Lietuvoje, 2007 metais teismo sprendimu perduotas Lenkijai.

Didžiausias tokio pobūdžio skandalas postkomunistinėje Lenkijoje buvo kilęs praeito amžiaus 10-ame dešimtmetyje.

1993 metais Varšuvoje buvo suimtas Lenkijos armijos majoras Marekas Zielinskis, kuris 1981-1983 metais bendradarbiavo su Sovietų Sąjungos karine žvalgyba, o vėliau - su Rusijos specialiosiomis tarnybomis.

Šis pareigūnas buvo suimtas, kai mėgino perduoti įslaptintus dokumentus Rusijos karo atašė pulkininkui Vladimirui Lomakinui, kuris po to incidento buvo išsiųstas iš Lenkijos. 1994 metais M.Zielinskis buvo nuteistas kalėti devynerius metus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.