aA
Įpykęs JAV prezidentas Barackas Obama antradienį peikė "susimovusios" šalies žvalgybos vadovus, dėl kurių klaidų per praėjusias Kalėdas tarptautinio teroristų tinklo "al Qaeda" mėginimas surengti ataką 290 žmonių skraidinusiame Jungtinių Valstijų laineryje tik per atsitiktinumą nesibaigė nelaime.
Barackas Obama
Barackas Obama
© AFP/Scanpix

B.Obama, kurio pasisakymą transliavo televizija, Baltuosiuose rūmuose vykusiame susitikime su JAV žvalgybos agentūrų vadovais ir nacionalinio saugumo patarėjais neįprastai atvirai smerkė šią itin uždarą bendruomenę dėl nesugebėjimo užkirsti kelio mėginimui susprogdinti keleivinį lėktuvą.

"Tampa vis aiškiau, jog žvalgybos duomenys nebuvo išsamiai analizuojami arba į juos nebuvo pakankamai atsižvelgiama", - pareiškė JAV lyderis, teigdamas, jog prieš tą išpuolį nepastebėtos "raudonos varnelės" buvo daug rimtesnės, nei manyta iš pradžių.

"Tai nepriimtina, ir aš su tuo nesitaikstysiu", - pabrėžė prezidentas.

Pasak vieno pareigūno, B.Obama dar aštriau kalbėjo per susitikimą uždarame Baltųjų rūmų operatyviniame centre. Šalies vadovas nurodė nedelsiant imtis taisyti ydingą JAV nacionalinio saugumo sistemą ir neįprastai atvirai kritikavo Vašingtono pareigūnus.

"Šis susimovimas gali būti pragaištingas, - savo vardo nepanoręs atskleisti pareigūnas citavo B.Obamos pasisakymą tame susitikime. - Mums vos ne vos pavyko išsisukti nuo kulkos. (Nelaimės) išvengta dėl drąsių asmenų (veiksmų), o ne suveikus sistemai".

23 metų Nigerijos pilietis Umaras Faroukas Abdulmutallabas yra kaltinamas mėginęs detonuoti apatinėse kelnaitėse įsiūtą sprogstamąjį užtaisą JAV oro bendrovės "Northwest Airlines" lėktuve, kai šis artėjo prie Detroito. Tą ataką pavyko sutrukdyti lėktuvo keleiviams ir įgulai, kurie ėmėsi ryžtingų veiksmų.

Respublikonai įstatymų leidėjai kritikavo sprendimą perduoti U.F.Abdulmutallabo ir kitų įtariamų teroristų bylas nagrinėti JAV baudžiamiesiems teismams, o ne paskelbti juos "priešo kombatantais", kuriuos galėtų teisti kariniai teismai.

Tačiau B.Obamos atstovas spaudai Robertas Gibbsas nurodė: "Abdulmutallabas kelias valandas praleido su FTB (Federalinio tyrimų biuro) tyrėjais. (Per tas apklausas) surinkome naudingų duomenų".

B.Obama pareiškė, jog tą išpuolį organizavo Jemene veikiantis "al Qaeda" padalinys. Prezidentas taip pat paskelbė atšaukęs sprendimą grąžinti į Jemeną kai kuriuos kalinius, šiuo metu laikomus amerikiečių karinėje bazėje Gvantanamo įlankoje, tačiau pažadėjo tesėti savo ankstesnį pažadą - uždaryti tą sulaikymo centrą.

"Nesuklyskite - mes uždarysime Gvantanamo kalėjimą, kuris pakenkė mūsų nacionalinio saugumo interesams ir tapo itin svarbiu "al Qaeda" verbavimo įrankiu", - sakė jis.

Pasak R.Gibbsp, toks sprendimas gali reikšti, jog daugiau kalinių bus perkelti į Tomsono griežčiausio saugumo kalėjimą Ilinojuje, kurį B.Obamos administracija pasirinko Gvantanamo įlankos bazėje kalintiems asmenims laikyti.

Pasak B.Obamos, nesėkmingo mėginimo susprogdinti keleivinį lėktuvą tyrimas parodė, kad JAV žvalgyba nepastebėjo "raudonų varnelių" ir neatkreipė dėmesio į anksčiau nustatytą faktą jog U.F.Abdulmutallabas buvo nigerietis ekstremistas, kuris lankėsi Jemene.

Prezidentas nurodė, kad JAV žvalgyba žinojo, jog Arabijos pusiasalio "al Qaeda" planavo šventiniu laikotarpiu smogti ne vien Jungtinių Valstijų taikiniams Jemene, bet iš pačiose Jungtinėse Valstijose.

"Blogiausia, jog JAV vyriausybė turėjo pakankamai informacijos, kad šis sąmokslas būtų atskleistas, o Kalėdų dienos ataka galėjo būti sužlugdyta, tačiau mūsų žvalgybos bendruomenė nesugebėjo sujungti tų taškų, - piktinosi B.Obama. - Klaida buvo padaryta ne renkant informaciją, o nesugebėjus integruoti ir suprasti turimų žvalgybos duomenų".

"Kai įtariamas teroristas, turintis sprogmenų, sugebėjo Kalėdų dieną įsėsti į lėktuvą, įvyko galimai pragaištinga šios sistemos klaida", - pridūrė jis.

B.Obama pažadėjo artimiausiomis savaitėmis pasirūpinti, kad būtų papildomai sustiprintas civilinės aviacijos saugumas. Pasak jo, planuojama didinti žvalgybos duomenų integraciją ir griežtinti keleivių patikrą.

Prezidentas pažadėjo, kad artimiausiomis dienomis bus paviešinta preliminarios ataskaitos apie JAV žvalgybos klaidas santrauka, taip pat pareikalavo skubiai užlopyta nustatytas saugumo spragas.

Tuo tarpu JAV Valstybės departamentas pranešė panaikinęs daugiau vizų, išduotų "terorizmu įtariamiems" asmenims.

Daugelis ekspertų stebėjosi, kodėl U.F.Abdulmutallabui buvo išduota JAV viza, nors jis buvo įtariamas ryšiais su ekstremistais.

B.Obamos sušauktame susitikime dalyvavo CŽV, FTB, Nacionalinio saugumo agentūros ir Nacionalinio kovos su terorizmu centro pareigūnai, taip pat valstybės sekretorė Hillary Clinton ir gynybos sekretorius Robertas Gatesas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.