aA
Velnias, o ne žmogus. Taip pirmomis šių metų dienomis pavadinta ledi Margaret Thatcher, mat 2009-ųjų gruodžio 30-ąją buvo išslaptinti 1979 metų Jungtinės Karalystės vyriausybės archyvai. Tarp jų ir dokumentai, susiję su vienintele britų premjere moterimi, užsienio šalyse praminta Geležine ledi.
Margaret Thatcher
Margaret Thatcher
© Reuters/Scanpix

Dalis šių dokumentų jau paskelbti. Jie atskleidė nemažai įdomių detalių iš tų laikų, kai Jungtinės Karalystės vyriausybei vadovavo viena garsiausių XX amžiaus politikių. Išslaptinus archyvus paaiškėjo, kad jau per pirmus šešis vadovavimo vyriausybei mėnesius ši moteris sugebėjo pajungti savo geležinei valiai visus šalies ministrus. M.Thatcher mėgo juos viešai nutraukti, sukritikuoti gana šiurkščiais ir provokuojamais žodžiais, tačiau nė vienas jos kabineto ministras taip niekada ir neišdrįso jai atsikirsti ar nutraukti tokios jos tirados. Be to, ši politikė kalbėdavo nepakenčiamu pamokomu tonu, panašiai kaip valdinga mokytoja.

Karalienė Elžbieta II buvo vienintelis asmuo, nepatyręs M.Thatcher pykčio protrūkio, nes ši politikė buvo rojalistė iki širdies gelmių ir labai gerbė monarchiją. Tačiau archyvo dokumentai neatskleidžia, kokioje atmosferoje vyko šių dviejų moterų susitikimai akis į akį, tačiau neabejojama, kad abi moterys neoficialiai konkuravo tarpusavyje. Vis dėlto konfliktas tarp jų niekada nekilo, nors to negalima pasakyti apie premjerės ir kitų karališkosios šeimos narių santykius.

M.Thatcher aplinka buvo grynai vyriška ir save ji tapatindavo su vyrais. Todėl mėgstamiausias premjerės gėrimas buvo viskis, nors tais laikais britų moterys pirmenybę teikė daug silpnesniam šeriui. Be to, M.Thatcher visada siekė, kad ji būtų traktuojama kaip politikas vyras. Kai 1979 metais per Japonijoje vykusį viršūnių susitikimą, skirtą ekonomikos klausimams, šalies vyriausybė jai pasiūlė 20 moterų karatisčių apsaugą, M.Thatcher tai labai papiktino. Ji niekada neslėpė, kad yra griežtai nusistačiusi prieš feminizmą.

Nors britų ministrė pirmininkė buvo materialiai gerai apsirūpinusi, ji visada pati tvarkydavo savo finansinius reikalus ir darė tai be jokių skrupulų. Maggy, kaip ją vadino britai, sumokėdavo tiekėjams pačiu paskutiniu momentu, ji atsisakė ūkvedžio ir virėjo paslaugų, todėl pati gamindavo pietus bei plaudavo indus mažoje britų premjero rezidencijos, esančios Dauning Stryt 10, virtuvėje. Savo svečių premjerė net nepavaišindavo gera kava, pasitenkindavo padėdama ant stalo skardinę pigios "Nescafe".

Išslaptinti dokumentai atskleidė dar vieną netikėtą buvusios premjerės bruožą. Paaiškėjo, kad ji nemėgo tuomečio Prancūzijos prezidento Valery Giscard'o d'Estaingo. M.Thatcher vadino jį šaltu, pasipūtusiu elito atstovu. Užtat jo įpėdinį Francois Mitterrand'ą labai vertino. Sužinojusi apie šio Prancūzijos vadovo meilės romanus ir nesantuokinę dukterį, M.Thatcher pareiškė, kad F.Mitterrand'as turi Marilyn Monroe burną ir Kaligulos žvilgsnį.

„Lietuvos žinios“