aA
Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) antradienį iki vasario mėnesio atidėjo ekspremjerės Kazimiros Prunskienės ir Liustracijos komisijos bylos nagrinėjimą. Tokį sprendimą teismas priėmė, nes pasibaigus įgaliojimų laikui nuo sausio 4 dienos atleistas šią bylą turėjęs nagrinėti VAAT teisėjas Petras Viščinis.
Teismas iki vasario atidėjo K.Prunskienės ir Liustracijos komisijos bylos nagrinėjimą
© A.Solomino nuotr.

Jau paskirta nauja teisėjų kolegija šiai bylai nagrinėti.
Antradienį į teismą atvyko tik K.Prunskienė ir keli jos rėmėjai, tarp kurių buvo ir buvęs krašto apsaugos ministras, Vilniaus savivaldybės tarybos narys Audrius Butkevičius.

"Mano įsitikinimu, byla elementari, nes Liustracijos komisija neturi jokio teisinio pagrindo priimti tokį sprendimą, nebent politinių motyvų", - BNS sakė buvusi premjerė ir žemės ūkio ministrė, naujai steigiamos Lietuvos liaudies sąjungos pirmininkė.

Ji tvirtino pateikusi VAAT papildomų įrodymų, kad Liustracijos komisijos teiginys, jog jos bendradarbiavimo su KGB byla peržiūrėta remiantis naujomis aplinkybės, esantis nepagrįstas.

Liustracijos komisijos sprendimą, kuriuo K.Prunskienė pripažinta slapta bendradarbiavusi su KGB, politikė vadino politiniu spektakliu.
Beje, K.Prunskienė teigė teismo posėdžiuose dalyvausianti be advokato, sau atstovausianti pati.

"Aš pasitariu su teisininkais, dabartinėje Lietuvos liaudies sąjungoje yra teisininkų, bet geriau už mane tikrai niekas nežino, geriau niekas negali orientuotis, kas, kur, kada vyko", - teigė ji.

Asmenų, slapta bendradarbiavusių su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis, veiklos vertinimo komisija (vadinamoji Liustracijos komisija) praėjusių metų rugsėjį vienbalsiai pripažino K.Prunskienę bendradarbiavus su KGB, vykdžius žvalgybos, kontržvalgybos ir ideologinės žvalgybos užduotis.

Komisija vadovavosi Aukščiausiojo Teismo prezidiumo nutarimu, kuris 1992-aisiais paliko galioti K.Prunskienei nepalankų šio teismo Civilinių bylų kolegijos sprendimą.

Tuo metu pati ekspremjerė vadovaujasi jai palankiu Vilniaus apygardos teismo verdiktu. 2003 metų pavasarį šis teismas paskelbė nesant įrodymų, kad K.Prunskienė slapta bendradarbiavimo su KGB. Politikė tvirtina, kad Liustracijos komisija negalėjo pakeisti teismo sprendimo.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.