aA
Dėl Kauno apygardos prokuratūros galimo vangumo pradėtas tarnybinis patikrinimas valdiškų pinigų iššvaistymo istorijoje. Kauno savivaldybė įtarė, jog jos projektus rengusiai viešajai įstaigai "Technopolis", kurios pagrindinė dalininkė yra miesto valdžia, ir jos partneriams buvo sumokėta gerokai daugiau valdiškų pinigų, nei atlikta darbų.
Kauno miesto savivaldybė
Kauno miesto savivaldybė
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

Tačiau, kaip rašo dienraštis "Lietuvos rytas", Kauno prokurorai, į kuriuos dar prieš dvejus metus buvo kreiptasi dėl lėšų švaistymo, užsimerkė ir užsikimšo ausis.

Pagal sutartį Kauno savivaldybei verslo, investicijų projektus 2005-2008 metais rengė ir konsultacijas teikė viešosios įstaigos "Technopolis", NPR, bendrovės "Projektų gama" ir Būsto modernizavimo grupė (vėliau pakeitusi pavadinimą į "BMG Consulting").

Už paslaugas būdavo priskaičiuojama dešimtys tūkstančių valandų, o už kiekvieną jų atseikėjama po 14 litų. Iš viso Kauno valdžia konsultantams pateikė daugiau kaip 70 užsakymų. Galimybių studijos, projektai, analizės mokesčių mokėtojams kainavo apie 4 mln. litų.

Dešimtys projektų liko gulėti stalčiuose, o daugelis kitų būdavo rengiami iš naujo, papildomai skiriant valdiškų lėšų.

Neretai būdavo nurodomas sveiku protu, sunkiai suvokiamas valandų skaičius. Antai įvairias programas rengę "Technopolio" specialistai tvirtino, kad jų ir subrangovų konsultacijos, kitų paslaugų teikimas truko dešimtis tūkstančių valandų.

Kuriant inovatyvias verslo programas ir analizuojant jų įgyvendinimo prielaidas Kaune nuo 2005 metų spalio 25-osios iki gruodžio 15 dienos dirbta 6070 valandų. 2006 metais rengiant verslo ir valdžios skatinimo programą sugaišta net 12 858 valandos.

Kilus skandalui "Technopolio" valdybos narys Eugenijus Mačikėnas teigė, kad dar maždaug 6786 valandas užtruko studijos, kaip gerinti smulkiojo ir vidutinio verslo aplinką.

Daugiau kaip 4 tūkst. valandų truko Kauno seniūnijų bendruomenių namų plėtros investicinio projekto rengimas.

Nustačiusi nusikaltimo požymių Kauno apygardos prokuratūra baudžiamąją bylą dėl didelės vertės turto iššvaistymo iškėlė dar 2007 metų gruodį.
Ikiteisminį tyrimą dėl "Technopolio" ir įstaigos kompanionų peripetijų ėmė kontroliuoti antrojo sunkių nusikaltimų ikiteisminio tyrimo organizavimo skyriaus vyriausiasis prokuroras Gintautas Tamulionis ir šio skyriaus prokurorė Nijolė Žimkienė.

Byla narpliojama iki šiol. Per dvejus metus trunkantį tyrimą nė vienam atsakingam asmeniui nesugebėta pareikšti įtarimų.

"Net ir iškėlus bylą toliau buvo daroma žala užrašinėjant tūkstančius valandų. Tai truko iki 2008 metų rudens.

Kauno apygardos prokuratūra nesiėmė priemonių užkirsti kelią naujiems nusikaltimams", - Generalinei prokuratūrai dėl bylos vilkinimo spalio pabaigoje išsiųstame pareiškime skundėsi Kauno savivaldybės antikorupcijos komisijos pirmininkas Raimundas Kaminskas.

Generalinės prokuratūros ikiteisminio tyrimo kontrolės skyriaus prokurorė Sigutė Malinauskienė pranešė, kad neseniai imtasi tikrinti prokurorų G.Tamulionio ir N.Žimkienės neveiklumo faktus.

Konstatuota, kad byla dėl pinigų iššvaistymo tiriama vangiai, pažeidžiant baudžiamojo proceso normų reikalavimus.

S.Malinauskienės tvirtinimu, kolegos netinkamai kontroliavo bylą, dėl to šio nusikaltimo tyrimas trunka nepateisinamai ilgai.
Už tai G.Tamulioniui ir N.Žimkienei gresia griežtos tarnybinės nuobaudos.

Prokuroras G.Tamulionis buvo nekalbus.

"Kol kas nieko komentuoti nenorėčiau. Kalbėti bus galima sulaukus tarnybinio patikrinimo išvadų. Nemėginkite skambinti dabar bylą kontroliuojančiai prokurorei Svetlanai Zabielinienei - ji vis tiek nieko jums nesakys", - tvirtino jis.

Prokurorė N.Žimkienė tyrimui jau nevadovauja - praėjusių metų kovą ji perėjo dirbti į Vilniaus apygardos prokuratūrą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.