aA
Nepavyko įrodyti, kad vieno Kauno teritorinės muitinės poskyrio viršininkui pavaldinių nešti pinigai buvo duoklė, leidusi jiems nevaržomai pinigautis šalies keliuose.
Kyšis
Kyšis
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

Buvusį Kauno teritorinės muitinės Pažeidimų prevencijos skyriaus Mobiliosios grupės poskyrio viršininką Valdą Kondratą Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Kauno valdybos operatyvininkai sekė kelis mėnesius. Siekiant įrodyti, kaip tada teigta, viešą paslaptį apie poskyryje klestintį kyšininkavimą V.Kondrato kabinete buvo įtaisyta speciali įranga.

Peržiūrėjus įrašus, įtarimai buvo pateikti penkiems šio poskyrio darbuotojams. Pačiam V.Kondratui - dėl kyšininkavimo. Keturiems jo pavaldiniams, kurių rangas - nuo vyriausiojo iki vyresniojo inspektoriaus, - dėl viršininko papirkimo.

Užfiksuota, kad V.Kondratas iš jų gaudavo nuo 50 iki 100 litų. Įtariamieji gynėsi, neva tai tebuvo įprastinė kiekviename kolektyve rinkliava, skirta gimtadieniams bei laidotuvėms. Tačiau operatyvininkai teigia, kad, patikrinus šią informaciją, ji neatitiko tikrovės.

Minėtą STT operaciją ir jos 2008-ųjų rudenį pradėtą ikiteisminį tyrimą lydėjo pesimistų prognozės, kad nepavyks nieko įrodyti. Turėtas galvoje įtariamųjų užnugaris bei jų žmonų vadovaujamos pareigos Valstybės kontrolės tarnyboje, toje pačioje Kauno teritorinėje muitinėje, prekybos versle bei "Sodroje".

Daugiau kaip metus užtrukęs tyrimas įrodė, kad pesimistai buvo teisūs. Iš pradžių Kauno miesto apylinkės teismo nutartį nušalinti V.Kondratą, suskubusį savo noru pasiprašyti į žemesnes - inspektoriaus pareigas, nuo tarnybos panaikino Kauno apygardos teismas. Vėliau pradėtas tyrimas buvo nutrauktas ir atnaujintas tik Kauno apygardos vyriausiojo prokuroro Kęstučio Betingio iniciatyva.

Atnaujinus tyrimą, iš kyšininkavimo versijos teliko šešėlis. Nesurinkus pakankamai duomenų, kad V.Kondratui pinigus nešę pavaldiniai dalijosi su juo tuo, ką surinko iš pažeidėjų, buvusiam jų viršininkui pateiktas įtarimas tik dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, siekiant asmeninės naudos. Teliko versija, kad taip pavaldiniai bandė V.Kondratui įsiteikti. Visi jie šioje byloje, kurią netrukus atvers Marijampolės rajono apylinkės teismas, turi tik liudytojo statusą ir tebeina tas pačias pareigas. V.Kondratui gresia teisės dirbti tam tikrą darbą atėmimas arba laisvės atėmimas iki 6 metų.

„Lietuvos žinios“