aA
Pietų Afrikos politikos ir verslo elitas, taip pat šimtai vietos gyventojų pirmadienį susirinko į penktąsias prezidento Jacobo Zumos vestuves jo gimtajame Nkandlos kaimelyje, Kvazulu Natalio provincijoje.
Per penktąsias  vestuves prezidentas Jacobas Zuma šoka su nuotaka Thobeka Madiba.
Per penktąsias vestuves prezidentas Jacobas Zuma šoka su nuotaka Thobeka Madiba.
© Reuters/Scanpix

Sutuoktuvių ceremonijos svečiams po apniukusiu dangumi buvo pastatytos trys didžiulės palapinės.

Ceremonijos metu 37-erių metų nuotaka Thobeka Madiba, už kurią 67-erių J.Zuma prieš dvejus metus jos šeimai sumokėjo "ilobolo" išpirką, bus pristatyta giminės ir bendruomenės vyresniesiems.

Vestuvių puotos svečių vaišėms paskersta avių, ožkų ir karvių.

Žiniasklaidos atstovai į privačią šventę nebuvo įleidžiami ir galėjo ją stebėti tik per atstumą, tuo tarpu prie J.Zumos namų rikiavosi svečius atvežę autobusai. Į iškilmių vietą takeliais skubėjo ir vietos gyventojai, dauguma jų apsirengę gyvūnų kailiais ar afrikietiškais raštais margintų audinių drabužiais.

T.Madiba, kuri, kaip pranešama, su J.Zuma susilaukė trijų vaikų, gegužę dalyvavo prezidento inauguracijos iškilmėse ir buvo pagerbta kaip viena iš trijų pirmųjų valstybės damų.

Nuo to laiko T.Madiba dalyvauja oficialiuose renginiuose, o žiniasklaidoje ji jau vadinama Thobeka Madiba-Zuma.

T.Madiba taps trečiąja PAR prezidento žmona. 2000 metais viena iš J.Zumos sutuoktinių, Kate Mantsho Zuma, nusižudė.

1998 metais J.Zuma išsiskyrė su Nkosazana Dlamini-Zuma, tačiau moteris nedingo iš prezidento akiračio ir šiuo metu yra šalies vidaus reikalų ministrė.

Sakoma, kad dar artėjant penktosioms J.Zumos vestuvėms, jis jau ruošėsi šeštajai santuokai.

Visai neseniai įvyko dar viena išpirkos teikimo ceremonija, kuri reiškė, kad prezidentas sumokėjo "ilobolo" už savo paskutinę sužadėtinę Bongi Ngema.

Be to, J.Zuma yra siejamas ir su Svazilando princese, tačiau kol kas jis oficialiai neišreiškė ketinimų ją vesti.

Pirmadienio privačią vestuvių ceremoniją nuo pašalinių akylai saugojo būrys policijos pareigūnų. Pora dar turėtų surengti viešą pasirodymą, kad Zuma galėtų pristatyti savo nuotaką bendruomenei.

Nors Pietų Afrikos Respublikoje poligamija yra teisėta, tačiau daugiausia tokių santuokų yra kaimo vietovėse.

Ypač daug dėmesio J.Zumos šeimai buvo skirta prieš 2009 metų prezidento rinkimus, kai kandidato poligaminiai santykiai tapo dažna viešų diskusijų tema ir susilaukė kovotojų už moterų teises kritikos.

Šios temos nepraleido ir žiniasklaidos bei politikos atstovai, tačiau jų susirūpinimą kėlė daugiausia tokios logistinės problemos kaip saugumo reikalavimų įgyvendinimas arba gausios prezidento šeimos didžiulės medicininio aptarnavimo išlaidos.

J.Zuma jau 50 metų pažįsta savo pirmąją žmoną Sizakele Khumalo, su kuria susituokė 1973 metais.

Gegužės mėnesį vykusios prezidento inauguracijos metu S.Khumalo buvo skirta itin garbinga vieta, ji buvo išskirta iš kitų moterų - T.Madibos ir Nompumelelo Ntuli Zumos, kurią J.Zuma vedė 2008 metais.

J.Zuma ir S.Khumalo bendrų vaikų neturi. Moteris tebegyvena Nkandloje ir paprastai vengia visuomenės dėmesio, retai dalyvauja oficialiuose renginiuose.

Dažniausiai į oficialius renginius ir į užsienio keliones J.Zuma vežasi vieną iš žmonų.

J.Zuma turi mažiausiai 18 vaikų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.