aA
Australijoje gyvenantis škotas, kuris pasiskelbė Lietuvos karaliumi ir net spėjo karūnuotis, beldžiasi pas aukštus mūsų šalies pareigūnus, prašydamas padėti atkurti monarchiją. Istorikai jį vertina su šypsena: esą nurodyti giminystės ryšiai su kilmingųjų dinastijomis yra abejotini. Be to, vyras net įsigudrino pardavinėti titulus, kokių viduramžiais Lietuvos didžiojoje kunigaikštystėje apskritai nebuvo.
Australijos gyventojas ėmė reikšti pretenzijas į Lietuvos sostą
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

„Nepagarbiai ignoruoja pranešimus“

Šiomis dienomis užsienio reikalų ministrą Vygaudą Ušacką pasiekė laiškas iš „dr. karaliaus Romano, K.G.C.M.R.“ elektroninio pašto dėžutės. „Gerbiamas p. Ušackai, aš esu jūsų teisėtas monarchas, nors ir 20 metų oficialiai nepripažintas“, - laiške rašo Australijos gyventojas, save tituluojantis karaliumi, ir prašo pagalbos „atkuriant Lietuvos sostą“.

Jis tikina, kad tai neatneš jokios žalos, priešingai – „jums bus didelė garbė“. Tas pats esą laukia visų lietuvių, kurie parems tariamą monarchą ir oficialiai jį pripažins karaliumi. „Jūsų prezidentė nepagarbiai ignoruoja mano pranešimus“, - skundžiasi vyras.

Prezidentės atstovas spaudai Linas Balsys DELFI patvirtino, kad elektroninis laiškas iš šio žmogaus išties buvo gautas, tačiau atsakymas neišsiųstas, nes jis pasirašė „king Roman“, o ne vardu ir pavarde.

Be to, Australijos gyventojas norėtų, kad Seimo dauguma pakeistų šią situaciją ir sudarytų sąlygas „tinkamoms bei draugiškoms deryboms“.

Laišką autorius pasirašė „karalius Romanas“ ir pridėjo Post Scriptum: „Gal galėtumėte duoti premjero Andriaus Kubiliaus elektroninio pašto adresą?“

Karalius ir prezidentas vienas kitam netrukdo?

Savo tinklalapyje vyras tvirtina, kad karaliumi tapo prieš bemaž penkerius metus. Tuomet jis paskelbė Lietuvą konstitucine monarchija. Tai esą nesikerta su faktu, kad mūsų šalis šiuo metu yra parlamentinė demokratija: prezidentas yra civilinis vadovas, o monarchas – karališkasis.

„2005 m. gegužės 24 d., remdamasis savo suverenumu ir nekarūnuotų Lietuvos karalių Gedimino bei Vytauto Didžiojo tradicijomis, didysis princas Romanas pasiskelbė Lietuvos karaliumi, o Lietuvą paskelbė karalyste, kuri bus valdoma demokratiškai, remiantis universaliąja žmogaus teisių deklaracija“, - netrukus po to internete tvirtino jis.

Pernai liepos 2 d. Jo didenybė, didysis Lietuvos princas Romanas II (tokį titulą jis esą gavo 1993 m. vasario 12 d.) neva buvo karūnuotas karaliumi „išeivijoje“ – Australijoje, Darvino mieste, kur šiuo metu gyvena. Savo pasirašytu dekretu vyras paskelbė priimantis Lietuvos žmonių ir Vyriausybės vasališką ištikimybę.

Tinklalapyje rašoma, kad Romanas (ši vardo forma su lietuviška galūne nurodyta greta angliškos – Roman) yra antras karūnuotas Lietuvos karalius, pirmasis buvo Mindaugas, kuris karūnavosi 1253, gavęs popiežiaus Inocento IV palaiminimą.

Greta pateikiama nemažai informacijos apie patį tariamą monarchą ir jo artimuosius. Ronaldas Victoras Charlesas Mannas – toks tikrasis šio vyro vardas – gimė 1942 m. kovo 7 d., 11.37 val. Edinburge, Škotijoje. Jo motina Katherine Mann esą dar gyva ir skaičiuoja 97-uosius, o tėvas princas Romanas I – Emiljanas Dambskis jau miręs. Po trejų metų jiems gimė dukra Christine. Lietuvos sostą vyras, to nežinodamas, esą paveldėjo 1967 m., mirus tėvui, o laišku tai buvo patvirtinta 1993 m.

Pats tariamas monarchas ir jo žmona Filipina turi dvi dukras – princesę Shirley ir princesę Edith, anūkų ir net vieną proanūkį.

Pretenzijų turi net į Estiją ir Moldovą

Tinklalapyje kalbama apie Lietuvos didžiąją karalystę, kurią sudaro 1569 m., kai buvo pasirašyta Liublino unija, Lietuvos Didžiajai Kunigaikštystei priklausiusios teritorijos (pavyzdžiui, Baltarusija ir Ukraina), ir Lietuvos imperiją, kuriai taip pat pavaldžios Latvija, Estija bei Moldova. Atskirai paminėtos tokios kunigaikštystės, kaip Brianskas, Černobylis, Gardinas, Kijevas, Lvovas, Minskas, Osetija, Palanga, Polockas, Pskovas, Riazanė, Rostovas, Smolenskas, Starodubas, Trakai, Tverė, Vitebskas ir pan.

Neišmanantiems mūsų šalies istorijos peripetijų interneto svetainėje pristatyti svarbiausi faktai nuo pat Lietuvos valstybės susikūrimo XIII a. Be kita ko, primenama, kad 1918 metais buvo rengiamasi antruoju Lietuvos karaliumi paskelbti Vokietijos princą.

Karalius Romanas save kildina iš Gedroycų (Giedraičių), kurie nuo Viduramžių per santuokas buvo susiję su karaliumi Mindaugu. 1572 m. mirė paskutinis Jogailaitis – Lietuvos didysis kunigaikštis ir Lenkijos karalius Zigmantas II. Tuomet esą prasidėjo didžiųjų princų ir kunigaikščių, kilusių iš Gedroycų giminės, linija.

Interneto puslapyje paminėtas ne vienas šios giminės atstovas, esą turintis mėlynojo kraujo. Teigiama, esą tariamas monarchas yra kilęs iš lenkų šeimos, kuri XVIII a. gyveno Dambskio rūmuose Torūnėje, netoli Varšuvos. Tačiau vėliau vyro protėviai gyveno įvairiose Europos šalyse, o jis pats įsikūrė Australijoje.

Karalius Romanas tvirtina, jog 1992 m., aplankęs savo tėvo kapą Varšuvoje, ant paminklo rado užrašus, kad čia ilsisi Lubranieco grafas ir Lietuvos didysis princas.

Kilmingų titulų išpardavimas

Tariamas monarchas tinklalapyje kreipiasi į Lietuvos ir kitų kraštų gyventojus, prašydamas pareikšti jam paramą. Šis kreipimasis skelbiamas ne tik anglų, bet ir lietuvių, prancūzų, arabų, lenkų, rusų, vokiečių, japonų, filipiniečių, italų ir ispanų kalbomis. Sprendžiant iš to, kad lietuviškas ir rusiškas tekstai surašyti netaisyklingai ir nelabai rišliai, galima spėti, kad vyras pasinaudojo vienu iš virtualių vertėjų, kurių galima rasti internete.

„Karalius Romanas siekia paramos iš lietuvių, kurie nori geriau Lietuva, ir iš visų monarchistai. Princas Romanas II didysis kunigaikštis Lietuva (1993 Feb 12), paskelbė HM Karalius Romanas I (2005 m. gegužes 24) ir (pagal nutylėjimą laiku prezidento veiksmų Dalia) vainikavo 2009 Jul 02. Lietuva buvo tinkamai konstitucinė monarchija nuo 1993 m. ir Konstitucijos Karalystėje nuo 2005 metų“, - rašoma interneto svetainėje (kalba netaisyta).

Tikru monarchu dar netapęs vyras jau seniai bando suburti savo dvariškių kompaniją ir už apvalias sumas pardavinėja įvairius titulus: Lietuvos princo, kunigaikščio, marko, barono ir pan.

Istorikas Alfredas Bumblauskas anksčiau žurnalistams yra sakęs, kad karaliaus titulas turi būti pripažintas tarptautiniu mastu, ir patikino, kad Lietuva po Mindaugo karūnavimo taip ir neįgijo karalystės statuso. Australijos gyventoją jis pavadino linksmu žmogumi, siūlančiu pirkti net tokius didikų titulus, kokių Lietuvoje niekada ir nebuvo.

Spragų istorikas rado ir vyro kilmės aprašyme. Esą nėra jokių heraldinių žymių, kad Dambskių pavardė būtų kažkuo garsi: „Jis labai paprastai bando pagrįsti, kad Dambskiai yra susigiminiavę su Radvilomis, Giedraičiais ir Palubinskiais. Tačiau jo pateikti duomenys yra labai vėlyvi – nuo XVIII a. Na, o Romanas? Mindaugo amžininko Danieliaus tėvas buvo Romanas, tai jis buvo Danielius Romanovičius, visos Rusijos karalius. Tai gal karalius Romanas supainiojo šalis?”

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.