aA
Seimui ketvirtadienį "padėjus į stalčių" įstatymo projektą dėl moralinės žalos atlyginimo, jo iniciatorė Seimo narė Nijolė Oželytė tai vadina konservatorių kerštu.
Ekspremjero Gedimino Vagnoriaus šalininkus subūrusios Nuosaikiųjų (konservatorių) frakcijos narė N. Oželytė pateikė Baudžiamųjų įstatymų uždrausta veikla padarytos moralinės žalos atlyginimo įstatymo projektą ir Civilinio kodekso pakeitimo ir papildymo įstatymo projektą.

Šie projektai, pasak Seimo narės, numato moralinės žalos atlyginimą už visas baudžiamojo kodekso numatytas uždraustas veikas, pradedant gyvybės atėmimu, išprievartavimu, kūno sužalojimu, taip pat už šmeižtą, skleidžiamą žiniasklaidos priemonėse.

Pagal projektą, moralinę žalą turi atlyginti ją padaręs kaltas fizinis ar juridinis asmuo.

Projektuose, be kita ko, siūlomi konkretūs žalos atlyginimo dydžiai už konkrečias nusikalstamas veikas.

Žalos atlyginimo dydis svyruoja nuo 30 iki 75 vidutinių darbo užmokesčių (šiuo metu ši suma svyruotų nuo 32 iki 80 tūkstančių litų).

Šis projektas yra alternatyvus. Kitame Seime užregistruotame projekte teisė į moralinės žalos atlyginimą numatoma tik tais atvejais, kai atimama gyvybė ar sužalojama sveikata.

Kaip BNS sakė N. Oželytė, parlamentarų sprendimas atidėti projekto pateikimo procedūrą "faktiškai reiškia projekto atmetimą".

"Politinio keršto aukomis tapo neteisėtų veikų nuskriausti Lietuvos žmonės, kurie nesulauks moralinės kompensacijos tik todėl, kad įstatymą pateikė Seimo narė N. Oželytė", sakė parlamentarė.

N. Oželytės teigimu, projektas "padėtas į stalčių" tik todėl, kad šią savaitę ji "išdrįso Seimo tribūnoje pareikšti abejonę" dėl, jos manymu, "nenaudingo Lietuvai, Vytauto Landsbergio teikiamo pareiškimo "Dėl Rusijos vadovų požiūrio į Lietuvos narystę NATO".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.