aA
Lenkijos pareigūnai patvirtino, kad antradienį į Švediją iš Lenkijos buvo perbėgusi sekta iš Visagino. Trečiadienio rytą pabėgėliai jau bus sugrąžinti į Lenkiją.
Lenkijos pasienio apsaugos vyriausiosios komendantūros atstovas spaudai Miroslaw Szaczilo (Miroslavas Sačila) BNS korespondentui teigė, kad visi vykę į Švediją yra vien tik Lietuvos piliečiai ir kad jie neslėpė, kad nori Švedijoje gauti pabėgėlio statusą.

Pasak pareigūno, pabėgėlio statusas gali būti suteiktas pirmoje jiems saugioje šalyje, o tokia šalis šiuo atveju yra Lenkija.

Be to, Lenkijos pareigūnai teigia, kad 108 Visagino sektos nariai prieš pusę mėnesio atsisakė prašymo suteikti jiems politinį prieglobstį ir todėl turėjo išvykti iš pabėgėlių stovyklos.

Lenkijos Vidaus reikalų ir administracijos ministerijos Sienų apsaugos, migracijos ir išeivijos departamente BNS korespondentui sakė, kad gruodžio pabaigoje iš Visagino atkeliavusi religinė sekta, buvusi vienoje pabėgėlių stovyklų, prieš dvi savaites atsisakė anksčiau pateikto prašymo gauti politinį prieglobstį Lenkijoje.

Departamento pareigūnai atsisakė įvardinti, kurioje stovykloje gyveno sektantai. Lietuvos garbės konsulas Švedijos mieste Malmėje Ingman Ingstad (Ingmanas Ingstadas) sakė BNS, kad pabėgėliai buvo netoli Liublino.

Antradienį Švedijos televizija pranešė, kad 108 žmonių grupė, įskaitant 68 vaikus, pirmadienį vakare atplaukę keltu iš Lenkijos, paprašė politinio prieglobsčio dėl religinių motyvų.

Sektantai atvyko į Lenkiją dviem autobusais, tikėdamiesi tęsti kelionę į Didžiąją Britaniją, bet įstrigo Lenkijos ir Vokietijos pasienyje, nes neturėjo vizų.

Visagino Jėzaus Kristaus bažnyčia 1994 metų pabaigoje buvo registruota Ignalinos rajono valdyboje. 1996 metais ministerijoje jai buvo išduotas juridinio asmens pažymėjimas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.