aA
Šeštadienį Vilniuje įvyko jungiamasis partijos „Frontas" ir Lietuvos socialistų partijos suvažiavimas. Naujai įkurta partija pavadinta Socialistiniu liaudies frontu. Jungiamajame suvažiavime Vilniaus pedagoginio universiteto salėje dalyvavo 102 delegatai. Už dviejų kairiųjų neparlamentinių partijų jungimąsi balsavo 96 delegatai, 3 buvo prieš, 1 susilaikė.
Kairieji susijungė į Socialistinį liaudies frontą
Algirdas Paleckis
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

Pagal Politinių partijų įstatymą, įkurti partiją reikia mažiausiai 1000 narių.

"Fronto" lyderis Algirdas Paleckis tvirtino, kad jo vadovaujamoje organizacijoje yra apie 600 narių, panašiai tiek narių esą turi ir socialistai.

A.Paleckis džiaugėsi, kad susijungus kairiosioms partijoms pagausėjo ir politinės organizacijos gretos.

"Šioje konkurencinėje (partijų - BNS) kovoje bėgdami stadione lyg ir turime vienodas sąlygas, bet vieni važiuoja BMW, nes juos remia valstybė, o kiti - dviračiu arba turi bėgti", - tvirtino politikas, priminęs, kad daugiausia balsų rinkimuose gaunančios partijos iš valstybės sulaukia finansinių dotacijų.

Per suvažiavimą A.Paleckis teigė, kad visos kitos partijos, išskyrus, jų yra kapitalistinės, nė viena negina darbo žmonių interesų.

Socialistų partijos pirmininkas Giedrius Petružis gyrė „frontininkus" už jų rengiamas protesto akcijas. „Fronto" rengiamos akcijos turi didelę reikšmę telkiant žmones prieš valdžios ir Vyriausybės savivalę", - sakė jis.

A.Paleckis žadėjo, kad akcijos bus rengiamas ir toliau.

Šeštadienį Vilniuje socialistams ir "frontininkams" įkūrus naują partiją - Socialistinį liaudies frontą, jos pirmininku be konkurencijos išrinktas buvęs "Fronto" lyderis Algirdas Paleckis.

Už jo kandidatūrą balsavo 95 suvažiavimo delegatai, niekas nebuvo prieš, 2 susilaikė.

Naujoji partija ketina atstovauti "samdomą fizinį ir protinį darbą dirbantiems žmonėms bei smulkiesiems verslininkams, socialiai remtiniems piliečiams". Strateginis jos tikslas - demokratinio socializmo sukūrimas Lietuvoje.

Teisiamas, todėl nemitinguos

Vilniaus miesto savivaldybė atsisakė partijai „Frontas" duoti leidimą sausio 15-ąją surengti mitingą prie Seimo rūmų. Gavęs neigiamą atsakymą šeštadienį per jungiamąjį "Fronto" ir Lietuvos socialistų partijų suvažiavimą Vilniuje pranešė "frontininkų" lyderis, vėliau išrinktas naujos partijos pirmininku A. Paleckis.

"Vakar (penktadienį - BNS) gavau pranešimą, kad sausio 15 dieną uždrausta rengti mitingą prie Seimo ir taip paminėti šių metų sausio 16-osios mitingą, kai į žmones buvo šaudyta niekur Europoje jau nebenaudojamomis guminėmis kulkomis", - teigė A.Paleckis.

Anot jo, savivaldybė informavo taip nusprendusi, kai pasitarė su policija. Esą nurodytos ir dvi pagrindinės neigiamo atsakymo priežastys - kad vėl gali kilti riaušės ir kad teismas dar nepaskelbė galutinio verdikto dėl paties A.Paleckio indėlio į šių metų sausio 16-ąją prie Seimo vykusias riaušes.

Partija "Frontas" įkurta 2008 metų gegužę, kai tuometinis Vilniaus miesto vicemeras Algirdas Paleckis buvo pašalintas iš Lietuvos socialdemokratų partijos. Jis ir vadovauja "frontininkams". Ši partija neturi savo atstovų Seime.

Lietuvos socialistų partija veikia nuo 1994 metų kovo. Jos atstovai taip pat nė karto nėra išrinkti į parlamentą. Socialistams šiuo metu vadovauja Giedrius Petružis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.