aA
Seimo posėdžių sekretoriate įregistruoti įstatymų pataisų projektai, kuriais numatoma gaunantiems rentas ar valstybines pensijas leisti turėti autorinių pajamų neprarandant minėtų išmokų.
Rentininkams siūloma leisti turėti autorinių pajamų
© Corbis

Šiuo metu galiojančiuose įstatymuose yra įtvirtinta, kad Lietuvos Nepriklausomybės akto signatarų valstybinės rentos, mokslininkų valstybinės pensijos, pirmojo ir antrojo laipsnio valstybinės pensijos, prezidento našlių valstybinės rentos ir rentos buvusiems sportininkams yra nemokamos šių išmokų gavėjams, turintiems draudžiamųjų pajamų.

Įstatymus siūloma papildyti nuostata, kuri leistų neprarandant rentos ar pensijos gauti pajamas pagal autorines sutartis iš draudėjo, su kuriuo gavėjas nėra susijęs darbo santykiais ar darbo santykių esmę atitinkančia veikla.

Projektų, kuriuos teikia Socialinių reikalų ir darbo komiteto vadovas Jonas Dagys, aiškinamajame rašte teigiama, jog dabartinis teisinis reguliavimas sudaro nemažai keblumų valstybinių rentų ir pensijų gavėjams, norintiems aktyviai dalyvauti visuomeniniame, moksliniame, kultūriniame bei politiniame valstybės gyvenime.

Anot rašto, šių išmokų gavėjų pajamos, gaunamos pagal autorinę sutartį, dažniausiai būna vienkartinis atlygis už straipsnio, mokslinio darbo ar kitą publikaciją, o jo gavimo faktas atima teisę tam tikrą laikotarpį gauti valstybinę rentą ar pensiją.

"Be to, šių valstybinių rentų ir pensijų gavėjai - tai iškiliausi mūsų valstybės žmonės, kurių žinios, patirtis, nuomonė, kūriniai, moksliniai darbai yra labai svarbūs ir mūsų valstybėje turėtų būti tinkamai vertinami. Todėl siūlome įtvirtinti nuostatą, kad valstybinės rentos ir valstybinės pensijos yra mokamos nepriklausomai nuo pajamų, gaunamų pagal autorines sutartis", - rašoma pataisas lydinčiame rašte.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.