aA
Šią savaitę į Lietuvą parsiunčiama keturiolika Šri Lankos pabėgėlių, kuriuos Belgijoje sulaikę vietos pareigūnai nustatė, jog Lietuvos konsulate Indijoje pabėgėliai su padirbtais dokumentais gavo Šengeno vizas.
Pasas, asmens dokumentas, vizos, viza
Pasas, asmens dokumentas, vizos, viza
© DELFI

Belgijoje pabėgėliams spalio mėnesį pasiprašius prieglobsčio, vietos pareigūnai nustatė, kad pasai buvo padirbti.

"Juos atsiunčia Belgijos pareigūnai po kelis - po du ar po tris. Iš viso jų 14 fiksuota Belgijoje. Jie yra Šri Lankos valstybės piliečiai, bet gavo vizas kaip Indijos piliečiai su padirbtais pasais Lietuvos konsulate Indijoje", - BNS penktadienį sakė vidaus reikalų viceministras Algimantas Vakarinas.

Pagal tarptautinius susitarimus, atsakomybė tokiais atvejais tenka vizą išdavusiai valstybei.

Pabėgėliai pargabenami į Pabėgėlių priėmimo centrą. Per keletą mėnesių jie turėtų būti parsiųsti atgal į Šri Lanką.

"Kiek esu šitose pareigose, tai pirmas toks atvejis", - sakė A.Vakarinas.

Kaip pranešė TV3 žinios, Užsienio reikalų ministerija tikina, kad šrilankiečiai Šengeno vizą gavo, kai lietuviška bendrovė "Media pro" jiems išsiuntė kvietimą ir patvirtino, esą šie Lietuvoje kurs dokumentinį filmą.

"Kelionės tikslu deklaravo, kad turi vykti kaip filmavimo grupė ir atlikti filmavimo darbus Lietuvos teritorijoje, problema ta, kad klastotės buvo labai aukšto lygio", - TV3 sakė Rolandas Kačinskas, Užsienio reikalų ministerijos atstovas ryšiams su visuomene.

Užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas šį įvykį pavedė ištirti generaliniam inspektoriui.

Ministerija tikina, kad tai galėjo būti ambasados darbuotojų žioplumas ar aplaidumas, bet ne korupcija.

"Tikrai ne korupcija, o aplaidumas, generalinis inspektorius išsiaiškins, aplaidumas ar neaplaidumas, bet faktas tas, kad buvo išduotos vizos ant suklastotų dokumentų, tai aišku nusižengimas ir pažeidimas", - tikino R.Kačinskas.

Pabėgėlius pargabenus į Lietuvą, šie Pabradėje praleis dar iki trijų mėnesių kol bus ištirtos visos įvykio aplinkybės. Tik tada Lietuva juos išsiųs į gimtąją šalį. Tai Lietuvai atsieis iki dešimties tūkstančių litų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.