aA
Rusijos federacijos komunistų partija (RFKP) ir nacionalistinė Rusijos liberalų demokratų partija (RLDP) mano, kad būtina sugrąžinti paminklą čekistui Feliksui Dzeržinskiui į Lubiankos aikštę Maskvoje.
Komunistai ir libdemai nori grąžinti paminklą F.Dzeržinskiui
© Reuters/Scanpix

"Mes neturime teisėtvarkos simbolio", - pareiškė Valstybės Dūmos posėdyje penktadienį RLDP frakcijos narys Sergejus Abelcevas. Jis pažymėjo, kad šalyje yra net paminklas lydytam sūreliui, o teisėtvarkos simbolio, koks, jo nuomone, yra paminklas F.Dzeržinskiui, nėra.

Deputatas pasiūlė duoti pavedimą Dūmos kultūros komitetui iškelti Maskvos vyriausybei klausimą dėl paminklo F.Dzeržinskiui sugrąžinimo į ankstesnę vietą, "ir artėjant Čekisto dienai - buvusio pavadinimo sugrąžinimo Lubiankos aikštei".

"Noriu pritarti kolegos Abelcevo siūlymui dėl paminklo Dzeržinskiui", - sakė Valstybės Dūmos posėdyje deputatas komunistas Sergejus Obuchovas.

F.Dzeržinskis, kuris gimė Minsko srityje, revoliucinę veiklą pradėjo Vilniuje. Po 1917 metų spalio perversmo, per kurį bolševikai užgrobė valdžią Rusijoje, jis tapo ČEKA - Rusijos ypatingosios komisijos, kuri buvo KGB pirmtakė, pirmuoju pirmininku.

ČEKA, kurios tikslas buvo kova su kontrrevoliucija, negailestingai naikino vadinamuosius socializmo priešus ir vykdė kruviną terorą prieš savo liaudį. Jai tenka atsakomybė už milijonų žmonių genocidą.

F.Dzeržinskio paminklas Lubiankos aikštėje, priešais KGB pastatą, išstovėjo iki paskutinių SSRS dienų.

Jis buvo demontuotas Maskvos tarybos 1991 metų rugpjūčio 22 dienos nutarimu po nesėkmingo aukštųjų komunistų partijos ir valstybės vadovų mėginimo nuversti tuometinį prezidentą Michailą Gorbačiovą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.