aA
Konservatoriams-krikdemams bei jų koalicijos partneriams karpant pensijas bei išmokas, rinkėjai vis labiau linkę pasitikėti opozicinėmis jėgomis – socialdemokratais, Darbo partija bei partija „Tvarka ir teisingumas“. Jei rinkimai vyktų artimiausiu metu, rinkėjai šioms trims politinėms jėgoms pasitikėtų labiausiai. Tokius rezultatus atskleidė DELFI užsakymu visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ atlikta Lietuvos gyventojų apklausa.
Reitingų viršūnėje – socialdemokratai, konservatoriai – ketvirti
© Corbis/Scanpix

Tačiau politologas Algimantas Jankauskas sako, kad, atsižvelgus į sunkią esamą situaciją, pakankamai neblogai sekasi ir valdančiajai Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams (TS-LKD). Už šią partiją balsuotų 8,6 proc. rinkėjų – reitingų lentelėje tai reikštų ketvirtąją vietą.

TS-LKD lėtai slenka žemyn

Kaip atskleidė DELFI užsakymu visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ atlikta Lietuvos gyventojų apklausa, jei rinkimai vyktų artimiausią sekmadienį, tai už socialdemokratus savo balsą atiduotų 14,2 proc. rinkėjų, Darbo partijai prioritetą suteiktų 12,5 proc. žmonių, o už „Tvarką ir teisingumą“ balsuotų 8,9 proc. respondentų.

Kiek mažiau rinkėjai pasitiki valdančiąja TS-LKD. Už ją rinkimuose balsuotų 8,6 proc. rinkėjų, nors dar spalio mėnesio apklausoje simpatizuojančių šiai partijai buvo 11,2 proc., o rugsėjį – 11,4 proc.

Po konservatorių reitingų lentelėje toliau rikiuojasi TS-LKD koalicijos partneris Liberalų sąjūdis. Už liberalus balsuotų 3,8 proc. gyventojų, bet tai reiškia, kad ši politinė jėga neįveiktų 5 proc. rinkimų barjero ir į parlamentą nepatektų.

Dar mažiau balsų už Eligijaus Masiulio vadovaujamą Liberalų sąjūdį surinktų dažna mitingų organizatorė, tik vieną atstovą Seime turinti Naujoji sąjunga, kuriai pasitikėjimą išreikštų 3,2 proc. respondentų.

Gintauto Babravičiaus vadovaujamai Liberalų ir centro sąjungai (LiCS) savo balsą atiduotų tik 3 proc. rinkėjų. Dar mažiau žmonių pasitikėtų valstiečiais liaudininkais ir Tautos prisikėlimo partija (TPP) – už šias partijas atitinkamai balsuotų 1,8 proc. ir 0,7 proc. rinkėjų.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docentas, politologas A. Jankauskas atkreipia dėmesį į tai, kad didelė dalis klausiamų respondentų į klausimą, už ką balsuotų, arba neatsakė (14,6 proc.), arba teigė, jog išvis nebalsuotų (25,2 proc.).

A.Jankauskas: konservatoriams dar gerai sekasi

Politologas A. Jankauskas atkreipia dėmesį, kad nors valdančiosios TS-LKD reitingai po truputį slenka žemyn, tačiau, turint mintyse esamą situaciją ir priimamus nepopuliarius sprendimus, ketvirtoji vieta ir 8,6 proc. numanomų rinkėjų balsų nėra taip mažai.

„Galvočiau, kad konservatoriams dar visai neblogai sekasi, įvertinant visą situaciją. Tas kritimas nėra toks labai didelis“, - DELFI sakė A. Jankauskas, kurio nuomone, „ši Vyriausybė rodo pastangas“ ir dalis rinkėjų tai įvertina.

A. Jankausko nuomone, TS-LKD sąlyginį populiarumą pirmiausia išlaiko dėl to, kad yra išsiugdžiusi ypač pastovų rinkėjų ratą, tačiau, anot mokslininko, paramą jai veikiausiai išsako ir ta visuomenės dalis, kuri suvokia, kad esamoje situacijoje bet kokia Vyriausybė ne ką tepadarys.

Tuo tarpu socialdemokratus, pasak A. Jankausko, žmonės veikiausiai regi kaip alternatyvią politinę jėgą konservatoriams, mat jie yra išbandyti valdžia ir, skirtingai nuo kitų opozicinių partijų, turi ne vieną ir ne du politikos profesionalus.

„Jeigu toje krizinėje situacijoje būtų galvojama apie kažkokias alternatyvas šitai Vyriausybei bei platesnę koaliciją, tai matyt nebūtų išvengiama socialdemokratų buvimo“, - svarstė mokslininkas.

Jo nestebina ir partijos „Tvarka ir teisingumas“ populiarėjimas. Anot A. Jankausko, visų pirma reikia atsižvelgti, kad ši partija yra opozicinė, antra, faktinis jos lyderis Lietuvoje Valentinas Mazuronis užima opozicijos lyderio pareigas, tad jis dažnai matomas viešoje erdvėje.

„V. Mazuronis yra opozicijos lyderis, jis daugiau matomas viešoje erdvėje, garsėja ryžtingais ir kritiškais pasisakymais šitos Vyriausybės atžvilgiu. Tad alternatyvūs rinkėjai ir pasisako už „Tvarką ir teisingumą“, - teigė politologas. 

Už kokią partiją ar politinį judėjimą balsuotumėte, jei rinkimai į Seimą vyktų artimiausią sekmadienį? (proc.)LapkritisSpalisPokytis
Socialdemokratų partiją14,213,9+0,3
Darbo partiją12,59,8+2,7
Partiją "Tvarka ir teisingumas"8,99,1-0,2
Tėvynės sąjungą – krikščionis demokratus8,611,2-2,6
Liberalų sąjūdį3,83,9-0,1
Naująją sąjungą (socialliberalus)3,22,9+0,3
Liberalų ir centro sąjungą 3,03,2-0,2
Valstiečių liaudininkų sąjungą1,82,2-0,4
Tautos prisikėlimo partiją0,70,6+0,1
Kitą partiją3,54,4 
Nebalsuočiau25,226,5 
Nežino/ neatsakė14,612,3 
Iš viso100100 

Viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai" šių metų lapkričio 20-26 dienomis naujienų portalo DELFI užsakymu atliko viešosios nuomonės apklausą. Tyrime dalyvavo gyventojai nuo 18 iki 75 metų. Apklausa buvo atliekama standartizuoto interviu metodu.

Tyrimas vyko visoje Lietuvos teritorijoje, iš viso 92 atrankiniuose taškuose, išdėstytuose taip, kad reprezentuotų visą šalies teritoriją. Tyrimo metu buvo apklausti 1009 respondentai. Tyrimo dalyvių pasiskirstymas proporcingas gyventojų skaičiui šalies regionuose.

Tyrimo rezultatų paklaida 3,1 proc.

Šis gyventojų viešosios nuomonės tyrimas DELFI portalo užsakymu atliktas rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“. Cituojant nuoroda į DELFI ir „Spinter tyrimus“ BŪTINA!

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.