aA
Seimas, priimdamas griežtą nepilnamečių apsaugos įstatymą, galėtų padėti Europai susigaudyti, kaip saugoti vaikus, ir grąžinti ją prie tikrųjų vertybių. Taip ketvirtadienį, svarstant karštas diskusijas Lietuvoje ir užsienyje sukėlusį teisės aktą, pareiškė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Gintaras Songaila.
Č.Juršėnas apie nepilnamečių apsaugos įstatymą: Seimas įrodė nesąs frigidiškas
© Corbis

Anksčiau nusprendę, kad teigiama informacija apie homoseksualius santykius daro žalą vaikams, ketvirtadienį parlamentarai persigalvojo ir nusprendė išbraukti šią nuostatą.

„Kaip gerai, jog Seimas įrodė, kad jis ne frigidiškas“, - kolegų sprendimą su šypsena įvertino socialdemokratas Česlovas Juršėnas.

Ketvirtadienio vakarą jau buvo paskelbtas galutinis balsavimas dėl Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo pataisų. Tačiau užsiregistravo tik 61 parlamentaras, ir nors 50 jų balsavo už pataisas, nė vienas nebalsavo prieš ir 6 susilaikė, įstatymas nebuvo priimtas. Norint priimti įstatymą, balsavimui turi registruotis bent 71 Seimo narys.

Prezidentės Dalios Grybauskaitės sudaryta darbo grupė pasiūlė iš įstatymo išbraukti homoseksualių, biseksualių ar poligaminių santykių propagavimą. Seimas vasarą buvo nusprendęs, kad tai yra vaikams žalinga informacija, ir pasiūlė riboti jos sklaidą. Tačiau keli parlamentarai paragino šią nuostatą grąžinti.

Projektą svarstęs Švietimo, mokslo ir kultūros komitetas (ŠMKK) nusprendė, kad vaikus reikėtų saugoti ne nuo homoseksualių, o nuo bet kokių lytinių santykių propagavimo.

„Suprantu, kad dalis jaunimo ieško kažko ypatingo, taip pat ir homoseksualaus bendravimo patyrimo, bet tai nereiškia, kad apie tai reikia aiškinti visiems“, - ketvirtadienį posėdyje aiškino frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovas Egidijus Klumbys.

Anot konservatoriaus-krikdemo Manto Adomėno, vadovaujantis „iškreipta žmogaus teisių retorika“ gali būti pamintos teisės ugdyti vaikus šeimose ir iškreiptos Konstitucijoje įtvirtintos šeimos vertybės. „Šeima – aukščiausia krikščioniškos civilizacijos išraiška“, - tvirtino parlamentaras, tikindamas, kad tradicinės šeimos vertybes ginantis įstatymas būtų geriausia Kalėdų dovana nepilnamečiams.

„Mes – ne prieš Europą, o už autentišką Europos tradiciją“, - pridėjo jis, o galiausiai retoriškai pasidomėjo, kurio Dievo pagalbos šaukėsi Seimo nariai, duodami priesaiką, - galbūt to, kuriam buvo aukojami kūdikiai Kartaginoje.

Dar kategoriškiau sprendimą iš įstatymo išbraukti homoseksualius santykius kritikavo G. Songaila. Jis ragino neklausyti nuogąstavimų, kad prezidentei vetavus griežtesnį įstatymą Seimui nepavyktų atmesti jos veto – esą susitelkę parlamentarai įstengtų tai padaryti, ir kad tokios organizacijos, kaip „Amnesty International“, „vėl pradės rėkti apie homofobiją“. Politikas net pasiūlė įvertinti tokias organizacijas, net jei iki šiol buvo gerbtinos.

Anot G. Songailos, įstatymas padėtų „susiorientuoti kitoms Europos šalims, kaip ginti vaikus“. Įteisinta dorovinė norma esą nereikštų privalomo gyvenimo modelio, tik nurodytų tinkamiausią elgesį ir vertybines nuostatas, taigi nelemtų atskirų grupių pažeminimo ar diskriminavimo.

Įstatymą su nuostata dėl informacijos apie homoseksualius santykius ribojimo, kuriai anksčiau buvo pritaręs parlamentas, G. Songaila pavadino „Lietuvos indėliu siekiant įveikti vertybių ir sveiko proto sumaištį“, o kritikus apkaltino keliaklupsčiavimu. Jis priminė, kad prieš du dešimtmečius Lietuva nepabijojo tankų, ir retoriškai klausė, ar dabar politikai išsigąs „amoralių lobistų tinklo“ ir sutiks su „nepilnavertiškumo komplekso palaužtų indėnų statusu“.

Savo ruožtu Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Saulius Stoma siūlė neslėpti vaikų nuo realaus gyvenimo ir neauginti jų sterilioje aplinkoje.

„Krikščionys-demokratai, jūs turėtumėte mylėti kiekvieną Dievo kūrinį, nepaisant to, kad jis nėra tobulas. Nekiškite per prievartą tų savo vertybių“, - kolegoms siūlė socialdemokratė Birutė Vėsaitė.

Jos frakcijos kolegė Marija Aušrinė Pavilionienė net nepanoro pristatyti savo siūlomų pataisų. „Pavargau nuo nesąmonių“, - prisipažino parlamentarė, atsisakydama kalbėti.

Neseniai grąžinęs į projektą frazę apie homoseksualius, biseksualius ir poligaminius santykius, ketvirtadienį Seimas pritarė (ŠMKK) sprendimui ją išbraukti ir įrašyti informacijos, kuria skatinami lytiniai santykiai, sklaidą. Anot komiteto pirmininko konservatoriaus-krikdemo Valentino Stundžio, tai yra „vidurio formuluotė“, padėsianti išvengti interpretacijų ir diskusijų. Be to, įstatyme paliktas informacijos, kuria skatinama nepilnamečių seksualinė prievarta ir išnaudojimas, nepilnamečių lytiniai santykiai, sklaida.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.