aA
Dėl psichikos ligos neveiksniu pripažinto savo senelio namą už kelis kartus žemesnę nei rinkos kainą pardavęs 32 metų vilnietis Tadas Kalibatas pripažintas kaltu dėl didelės vertės turto pagrobimo. Vilniaus miesto trečiasis apylinkės teismas ketvirtadienį T. Kalibatui skyrė 50 MGL (6 500 Lt) baudą.
Neveiksnaus senelio namą pardavęs anūkas atsipirko bauda
© Corbis

Baudžiamąją bylą išnagrinėjusi teisėja Danutė Mickevičienė nusprendė, kad prokuratūros kaltinimai T. Kalibatai yra pagrįsti, tačiau nesutiko su valstybės kaltintojo pasiūlyta bausme. Prokuroras siūlė kaltinamajam skirti dvejų metų laisvės apribojimo bausmę bei įpareigoti neatlygintinai išdirbti 200 val. senelių globos namuose.

Ketvirtadienį paskelbtą teismo nuosprendį nuteistasis dar galės apskųsti apeliacine tvarka Vilniaus apygardos teismui. Kadangi nuteistasis nepripažino savo kaltės, šia teise jis greičiausiai pasinaudos. „Galiu drąsiai pasakyti, kad prieš senelį nesu jokio nusikaltimo padaręs. Širdyje nesijaučiu nusikaltęs“, - per paskutinį žodį teisme yra sakęs T. Kalibatas.

Tyrimo metu prokurorai nustatė, kad T. Kalibatas 2006-ųjų birželio 29-ąją atvyko į Anykščių rajone esantį Aknystos pensionatą, kuriame gyveno neveiksniu pripažintas jo senelis Antanas R. Paėmęs jo asmens tapatybės kortelę vyriškis slaugytojams nurodė, kad senolį veža į Vilnių pas urologą.
Iš tiesų, Antanas R. tą dieną buvo atvežtas pas gydytoją, tačiau šis jo dėl prastos sveikatos būklės negalėjęs apžiūrėti – bent taip nurodė medicinos kortelėje.

Tačiau tai nesutrukdė vienai Vilniaus Pylimo gatvėje esančiai notarų kontorai patvirtinti dokumentus, kuriais Antanas R. anūkui suteikė įgaliojimą disponuoti jam priklausančiu nekilnojamuoju turtu.

Remdamasis šiuo įgaliojimu T. Kalibatas rugpjūčio 18-ąją pardavė šalia Vilniaus esančioje Salininkų gyvenvietėje pastatytą namą ir šalia jo esantį žemės sklypą. Nors pagal Registrų centro duomenis vien namo vidutinė vertė pardavimo dieną buvo apie 277 tūkst. Lt, T. Kalibatas už namą ir sklypą iš pirkėjų gavo vos 100 tūkst. Lt.

Ši istorija netrukus iškilo į viešumą, kai iš Klaipėdos į Vilnių atsikrausčiusi Antano R. dukra nusprendė namą susitvarkyti – T. Kalibatas jai prisipažino namą jau pardavęs. Neveiksnaus Antano R. dukra kreipėsi pagalbos į prokuratūrą.

Tyrimą atlikę prokurorai išsiaiškino, kad notarų biure už Antaną R. pasirašė vienas T. Kalibato pažįstamas. Ekspertai išsiaiškino, kad sutarties pasirašymo metu senolis sirgo – jam diagnozuotas lėtinis progresuojantis psichikos sutrikimas, dėl ko jis negalėjo valdyti savo veiksmų.

„Jeigu notaro ar Aknystos pensionato darbuotojai būtų žinoję, kokius veiksmus atliks anūkas, greičiausiai viskas būtų buvę kitaip – dabar gi neteisėtai gaudamas įgaliojimą T.Kalibatas užvaldė turtą“, - teisme yra sakęs valstybinis kaltintojas.

Gindamas viešąjį interesą Vilniaus apygardos vyriausiasis prokuroras kreipėsi į teismą ir sugebėjo pasiekti, kad namas atitektų buvusiam jo savininkui. Praėjusių metų lapkritį Vilniaus apygardos teismas patvirtino taikos sutartį, kuria prokuroras ir T. Kalibatas pasirašė taikos sutartį, kuria buvo atstatytos nuosavybės teisės į pradinę padėtį – Antano R. anūkas pirkėjams grąžino gautus 100 tūkst. Lt, o šie – namą.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.