aA
Iš pareigų besitraukiantis Valstybės saugumo departamento (VSD) direktorius Povilas Malakauskas įtikino Darbo partijos frakciją palaikyti jo apsisprendimą ir balsuoti už jo atleidimą. Kaip po posėdžio žurnalistams sakė Darbo partijos frakcijos seniūnas Vytautas Gapšys, nors į žmogaus vidų neįlįsi, bet VSD direktorius esą „nuoširdžiai paprašė palaikyti jo apsisprendimą ir pasakė, kad šioje situacijoje tai yra geriausias jo sprendimas, kokį jis gali pasiūlyti“.
Povilas Malakauskas
Povilas Malakauskas
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

„Į kiekvieno žmogaus vidų mes įlįsti negalime, tačiau VSD direktorius nuoširdžiai dar kartą paprašė palaikyti jo apsisprendimą ir pasakė, kad šioje situacijoje tai yra geriausias jo sprendimas, kokį jis gali pasiūlyti. Tai, manau, yra pakankamai nuoširdžiai pasakyta, todėl įsivaizduoju, kad sunku būtų negerbti“, - teigė V. Gapšys.

Klausiamas, kuo ypatinga esama padėtis, politikas paminėjo tik tiek, kad pastaruoju metu yra „tiek daug kalbama apie VSD ir įvairias kitas institucijas“.

„Aš manau, kad kiekvienas asmuo, užimdamas tam tikras pareigas, nori, kad institucija veiktų veiksmingai, kad būtų galima įgyvendinti užsibrėžtus tikslus. Kartais institucijose tų užsibrėžtų tikslų įgyvendinti neįmanoma, todėl reikia apsispręsti“, - P. Malakausko apsisprendimo motyvus aiškino Darbo partijos frakcijos seniūnas.

V. Gapšys pasakoja, kad frakcijos posėdyje su P. Malakausku kalbėta ne tik apie VSD vadovo pasitraukimo motyvus, bet ir apie VSD būklę apskritai. Esą taip galima susidaryti aiškesnę nuomonę apie esamus procesus.

„Mes kalbėjome apie visą VSD būklę, kokia ji yra, kokia yra situacija, ką pavyko nuveikti per tą laikotarpį, kai jis buvo direktorius. Ir mes tikrai įsiklausėme ir manome, kad turime gerbti VSD vadovo sprendimą.

Esame pasirengę žvelgti kur kas plačiau, nes vis dėl to formuojasi požiūris ir į kitas teisėsaugos institucijas ir tikimės, kad Prezidentūra, kuri aktyviai veikia kai kuriose srityje (nebūtinai kalbant apie P. Malakauską), tikrai bus taip pat ryžtingai veikiama ir kitų teisėsaugos institucijų atžvilgiu bei pavyks pagaliau įgyvendinti ten būtinas reformas“, - kalbėjo „darbiečių“ vadovas parlamente.

Kiek vėliau politikas užsiminė, kad dalyje teisėsaugos institucijų apskritai būtinos reformos. Darbo partijos pirmininkas, europarlamentaras Viktoras Uspaskichas savo pranešime yra minėjęs, kad reformų iš prezidentės tikimasi Generalinėje prokuratūroje, kuri neva yra stipriai politizuota.

Darbo partijos frakcijos posėdyje, kuriame P. Malakauskas įtikinėjo politikus savo apsisprendimo savarankiškumu, apsilankė ir Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas, konservatorius Arvydas Anušauskas. Pasak V. Gapšio, į frakcijos posėdį atėjo dėl to, kad anksčiau yra išreiškęs nuomonę, jog P. Malakausko pasitraukimas iš dalies yra susijęs su CŽV kalėjimo paieška.

Tačiau paklaustas, ar P. Malakausko atsistatydinimas kaip nors susijęs su Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto atliekamu tyrimu, V. Gapšys sakė nežinąs.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.