aA
Seimo narė, Lietuvos šeimos planavimo ir seksualinės sveikatos asociacijos prezidentė Marija Aušrinė Pavilionienė mano, kad trečiadienį duris atvėręs Europos lyčių lygybės institutas Lietuvoje turės labai daug ką nuveikti.
M.A.Pavilionienė: mėginama suvaržyti moters laisvę
© A.Didžgalvio nuotr.

„Mes negalime pasigirti, kad čia egzistuoja lyčių lygybė“, - instituto atidarymo šventėje DELFI sakė M. Pavilionienė, įsitikinusi, kad žmogaus teisių srityje Lietuva regresuoja valdžią užėmus konservatoriams.

Parlamentarei nerimą kelia ne tik tai, kad, pasak jos, diskriminacinis Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymas, bet ir žinia apie rengiamą medicininę normą, įgalinsiančią ginekologus atsisakyti moterims daryti nėštumo nutraukimą.

„Tai reiškia, kad moterys bus priklausomos nuo vyriškosios giminės, nuo Vyriausybės, nuo Sveikatos apsaugos ministerijos, moterys negalės rinktis, kokį gyvenimo būdą gyventi, kada gimdyti. Tai yra baisu, grįžimas į Viduramžius“, - piktinosi M. Pavilionienė.

Ji pasibaisėjusi mėginimais suvaržyti moters laisvę, iš moters atimti lygias galimybes ir žmogaus teises. „Tikiuosi, kad po 3 metų, kai pasikeis Vyriausybė ir žmonės nebeišrinks tų retrogradų, kurie daro gėdą ne tik Europai, bet ir pasauliui, mes tikrai galėsime kalbėti apie lyčių lygybę pakylėtu tonu. Dabar aš esu nusiteikusi gana depresyviai“, - sakė Seimo narė.

Pasak M. Pavilionienės, kiekvieną dieną jai reikia kovoti, įrodinėti, kad visi žmonės turi teises, yra lygūs, vyras ir moteris lygūs, kad turi būti gerbiamos lytinės mažumos. Pašnekovės manymu, šioje srityje kažkas keisis, jeigu instituto kolektyvas užims tvirtą poziciją, kad žmogaus teisės, lygios galimybės yra ES ir Lietuvos, kaip ES narės, esminė vertybė.

„Lietuva buvo pasirinkta institutui todėl, kad mes iš tų posovietinių respublikų buvome padarę didžiausią pažangą lyčių lygybės srityje. Pirmaisiais nepriklausomybės metais susivienijo mokslininkės, politikės, ministerijų atstovės ir nevyriausybinės organizacijos. Tada priimti visi geri įstatymai, pradėti pirmieji moksliniai tyrimai, Lietuva galėjo didžiuotis. Dabar aš patiriu gėdą, kada imama kalbėti apie mūsų Vyriausybės tamsumą, nemokšiškumą ir mąstymo siaurumą“, - kalbėjo P. Pavilionienė.

Regresas esą atsirado į valdžią atėjus konservatoriams, „kuriuos plačiai remia Lietuvos bažnytininkai, Vyskupų konferencija“. „Kai išgirdau, kad Sveikatos apsaugos ministerija nepriims jokių sprendimų nepasitarusi su Vyskupų konferencija... Vadinasi, kokioje valstybėje mes gyvename, kokią ideologiją propaguojame? Ką, žmogaus teisės jau pamintos, moterys neturi teisės laisvai kvėpuoti, kurti šeimą kokią nori ir kada nori, rinktis kada gimdyti? Tai yra baisu“, - piktinosi profesorė.

M. Pavilionienė įsitikinusi, kad Vyriausybė visai nepaiso pagrindinių žmogaus teisių.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.