aA
Sostinės pareigūnai smogė stambiai nusikalstamai grupuotei, ilgą laiką platinusiai įvairias narkotines ir psichotropines medžiagas. Už grotų pakliuvo net 18 asmenų, jiems yra pareikšti įtarimai dėl narkotikų įgijimo ir platinimo. Kai kurie įtariamieji jau yra suimti. Tai trečiadienį DELFI patvirtino Vilniaus apygardos prokuratūroje.
Vilniuje įkliuvo narkotikus platinusi 18 asmenų grupuotė
© Corbis

„Šios grupuotės tinklas buvo pakankamai platus ir gerai organizuotas“, - patikino Vilniaus apygardos vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Irmantas Mikelionis.

Vienos stambiausių grupuočių nariai buvo stebimi jau kurį laiką, tačiau visi 18 asmenų buvo sulaikyti antradienį maždaug tuo pačiu metu Vilniuje. Kratas pareigūnai atlikinėjo iki vėlyvo vakaro. Jų metu pas įtariamuosius bei jų namuose buvo rasta narkotinių ir psichotropinių medžiagų, priemonių ir įrankių joms platinti, šaunamųjų ginklų bei šaudmenų.

Be to, kratų metu rastos ir didelės sumos pinigų, kurie, įtariama, buvo gauti iš nusikalstamos veikos. Kai kurie įtariamieji sulaikymo metu pasipriešino pareigūnams, tačiau didesnių incidentų buvo išvengta.

Pasak ikiteisminiam tyrimui vadovaujančio Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos skyriaus prokuroro Mindaugo Bliuvo, pas įtariamuosius rastas didelis kiekis įvairių narkotinių medžiagų – ir amfetamino, ir „žolės“. Įtariamiesiems pareikšti įtarimai ne tik dėl narkotikų įgijimo ir platinimo, bet ir dalyvavimo nusikalstamo susivienijimo veikloje. Tai – tik pirminiai įtarimai, vėliau jie gali plėstis.

Įtariama, kad grupuotei vadovavo vienas pareigūnams gerai žinomas asmuo. Jo bendrai narkotikus parduodavo kitiems platintojams, kurie kvaišalais parūpindavo savo klientus.

Dalį įtariamųjų ikiteisminio tyrimo teisėjai jau leido suimti, dėl kitiems skirtinų kardomųjų priemonių dar sprendžiama teisme.

Iš kur gaudavo ir kokiu kiekiu narkotinių ir psichotropinių medžiagų disponavo nusikalstamo susivienijimo atstovai, kol kas neatskleidžiama, tačiau Vilniaus apygardos vyriausiojo prokuroro pavaduotojas patikino, jog kalba eina „apie kilogramus“.

„Tikslus kiekis paaiškės tyrimo eigoje, atlikus ekspertizes“, - sakė I. Mikelionis. Pasak jo, narkotikų platintojų tinklas buvo plačiai išsivystęs – kvaišalų buvo galima įsigyti ne tik platintojų namuose, bet ir įvairiose pasilinksminimo vietose. Grupuotė veikė Vilniuje ir jo apylinkėse.

„Tai nesusiję su čigonų taboru, tai aukštesnis sluoksnis“, - I. Mikelionis DELFI teigė, kad apie įtariamųjų veiklą buvo sužinota „ne staiga“, o platintojai buvo stebimi ilgą laiką.

DELFI žiniomis, informacija apie nusikalstamo susivienijimo veiklą pareigūnams tapo labiau žinoma, kai už grotų buvo sulaikyti keli narkotinių ir psichotropinių medžiagų platintojai. Jie sutiko bendradarbiauti su pareigūnais ir atskleidė viso tinklo veiklą. Savo parodymus jie yra patvirtinę pas ikiteisminio tyrimo teisėją – taip buvo siekiama užtikrinti jų parodymų patikimumą teisminio nagrinėjimo metu.

Stambioje narkotikų platintojų dalyvavo Vilniaus apygardos prokuratūra, Lietuvos kriminalinės policijos biuro Organizuoto nusikalstamumo tyrimo padaliniai, Vilniaus policija ir antiteroristinių operacijų rinktinė „Aras“.

Kaip buvo sulaikomi įtariamieji, galite matyti Lietuvos policijos pateikiamoje vaizdo medžiagoje:

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.