aA
Sostinės Katedros aikštėje pastatytoje prakartėlėje netrukus įsikurs Kalėdų nakties personažai, tačiau iki šiol neaišku, kas saugos Šventąją šeimyną. „Anksčiau tai darė Kalėdų eglę saugantys apsaugininkai, bet šiemet jų atsisakyta. Bandysime su miesto meru tartis, kad nors naktį prakartėlė nebūtų palikta be priežiūros, kad piktavaliai nesugadintų žmonėms šventės“, - DELFI sakė Vilniaus arkikatedros klebonas Robertas Šalaševičius.
Šventajai šeimynai Vilniuje bus ieškoma apsaugininko
© DELFI (J.Markevičiaus nuotr.)

Pagal krikščioniškos ikonografijos tradiciją, Vilniaus arkikatedros prakartėlėje vyraus raudona, žalia ir balta - tikėjimo, vilties ir meilės spalvos. Kaip kasmet, ji bus pašventinta Šventų Kalėdų išvakarėse, prieš pat Piemenėlių mišias.

Centrinę Vilniaus aikštę statinys pirmą kartą papuošė per 2001-ųjų Kalėdas. Pagrindines jos figūras - Mariją, kūdikį, Šv. Juozapą, tris piemenukus, asilą ir porą avyčių - sukūrė skulptorius Gediminas Karalius su studentais.

Antraisiais metais prakartėlę papildė ikonografiškai privaloma jaučio figūra, dar po metų buvo papuošti veikėjų drabužiai, šiek tiek pakeista tvartelio scenografija.

Paskutinės skulptorius Algimanto Kesmino sukurtos žmogaus dydžio figūros – Trys karaliai - prakartėję papildė 2004-aisiais.

Vienas iš Trijų Karalių tradiciškai yra juodaodis, kitas panašus į to krašto, kuriame statoma prakartėlė, gyventoją, o trečias - rytietiškų bruožų. Taip primenama, kad kūdikėlį pagarbinę išminčiai atstovauja viso pasaulio tautoms ir tikėjimams.

Ne mažiau svarbios ir dovanos, kurias Karaliai atneš kūdikėliui. Auksas simbolizuos teikiamą pagarbą Jėzui kaip karaliui, smilkalai - jo dievystei, o mira, kuri buvo naudojama mirusiųjų kūnams balzamuoti - būsimą išganytojo kančią, mirtį ir atpirkimą.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.