aA
JAV sostinė antradienį žengė pirmąjį žingsnį gėjų santuokų įteisinimo link - Vašingtono miesto taryba balsavo už tokios galimybės sudarymą.
Homoseksualų santuoka
Homoseksualų santuoka
© Corbis

Už tos pačios lyties asmenų santuokas leidžiantį nutarimą balsavo 11 tarybos narių, o du pasisakė prieš, sakė vienas tarybos pareigūnas, prašęs neskelbti jo vardo.

Prieš nutarimą balsavo buvęs Vašingtono meras Marionas Barry ir tarybos narė Yvette Alexander.

Dabartinis meras Adrianas Fenty pažadėjo pritarti tokiam teisės aktui, tačiau Vašingtone JAV Kongreso jurisdikcija yra aukštesnės už sostinės savivaldos, tad nutarimas dėl tos pačios lyties santuokų gali įsigalioti tik po 30 dienų truksiančio įstatymų leidėjų svarstymo.

Apie 500 tūkst. narių turinti JAV Nacionalinė moterų organizacija (NOW) pagyrė gėjų santuokoms palankų balsavimą. Organizacija pareiškė, kad šis žingsnis rodo, jog "tos pačios lyties porų diskriminacija šioje šalyje artėja prie pabaigos".

NOW pažadėjo stebėti, kaip įstatymų leidėjai nagrinės šį nutarimą, taip pat "aktyvuoti savo narius, jeigu mėginimas atšaukti tarybos sprendimą įgytų bent kokį postūmį Kongrese".

Tikėtina, kad Vašingtone tos pačios lyties asmenų santuokų šalininkams pavyks iškovoti pergalė, tačiau dėl šio klausimo visos šalies rinkėjai tebėra labai susipriešinę. JAV federalinė vyriausybė ir dauguma valstijų gėjų santuokų nusprendė nepripažinti.

Anksčiau šį mėnesį Naujojo Džersio įstatymų leidėjai neribotam laikui atidėjo balsavimą dėl teisės gėjų poroms tuoktis toje valstijoje. Kalifornijoje, Havajuose ir Meine šiemet surengtuose referendumuose rinkėjai atšaukė tokius nutarimus, kuriuos anksčiau buvo patvirtinusi vietos valdžia.

Tik penkios iš 50 valstijų įteisino tos pačios lyties asmenų santuokas teismų sprendimu arba priėmus vietos įstatymus.

Gėjų santuokas šiuo metu pripažįsta Konektikutas, Ajova, Masačusetsas ir Vermontas. Naujame Hampšyre jos bus įteisintos nuo kitų metų sausio.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.